Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
8. septembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ukrajinský plynárenský koncern sa má rozdeliť na menšie firmy

Naftogaz, ktorý predáva ruský plyn na Ukrajine a transportuje ho ďalej do Európy, sa má rozdeliť na samostatné firmy pokrývajúce transport, predaj a ťažbu. Reštrukturalizácia, ktorá má koncern priblížiť k európskym štandardom, má politický podtón. Kyjev požaduje od Moskvy revíziu kontraktu o dodávkach plynu z roku 2009, ktorý podpísali Naftogaz a ruský plynárenský koncern Gazprom.

„Na budúci rok budeme privatizovať tieto firmy,“ uviedol včera pred novinármi Bojko. „To nám prinesie 10 až 12 miliárd dolárov, ktoré použijeme na zvýšenie energetickej efektívnosti a ťažby plynu.“

Vláda si ponechá kontrolný podiel

Ministerstvo uvažuje, že bude privatizovať podiely vo firmách, ktoré vzniknú z Naftogazu, prostredníctvom burzy. Bojko neuviedol žiadne detaily o podobe týchto firiem ani o tom, aký veľký podiel v nich ponúkne na predaj. Dodal, že v každej z nich si štát ponechá kontrolný podiel.

Predpokladaný výnos z privatizácie je vyšší než 5 až 6 miliárd USD, ktoré Bojko očakával vlani v marci z predaja menšinového podielu v Naftogaze. Premiér Mikola Azarov minulý týždeň odhadoval, že Kyjev by zo vstupu časti Naftogazu na burzu mohol získať 5 až 10 miliárd USD.

Podľa Bojka privatizácia pomôže splatiť dlhy Naftogazu a prinesie dodatočné prostriedky na investície do ťažby.

Spor s Moskvou o ceny plynu

Ukrajina požaduje od Ruska zníženie ceny plynu. Tvrdí, že kontrakt o dodávkach z roku 2009 porušuje predchádzajúce dohody, preto sa musí revidovať. Rusko uviedlo, že je ochotné revidovať kontrakt len výmenou za získanie kontroly nad ukrajinskou plynovodnou sieťou alebo za prehĺbenie hospodárskej spolupráce s Moskvou, čo by znamenalo, že Ukrajina upustí od bližšej integrácie s EÚ. To však Kyjev odmieta.

Jednou z ciest, ako dosiahnuť revíziu kontraktu, je rozdelenie Naftogazu. Azarov minulý týždeň povedal, že dôjde k reštrukturalizácii ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz, ktorá sa rozdelí na menšie firmy. Tieto potom budú aj tak musieť podpísať samostatné kontrakty s Gazpromom.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.