Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bridlica1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Bridlica. Foto: Flickr.com/aldenchadwick (Licencia Creative Commons)
11. mája 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ukrajina udelí licencie na prieskum ložísk bridlicového plynu

Minulý mesiac predložili ponuky na rozvoj ukrajinských zásob plynu viazaného v hlbokých horninách okrem Shellu a Chevron ešte talianska Eni, americký Exxon Mobil a ruská TNK-BP. Kyjev vypísal súťaž na prieskum a rozvoj východnej oblasti okolo Donecku a Charkova a západného regiónu okolo Ľvova.

Podľa zdroja získa licenciu na východe Shell a na západe Chevron. Ukrajinské ministerstvo životného prostredia a prírodných zdrojov potvrdilo, že už víťaza tendrov vybralo, zatiaľ ho ale odmietlo menovať.

Podľa odhadu Úradu pre energetické informácie (EIA) pri ministerstve energetiky USA má Ukrajina 1,2 bilióna m3 bridlicového plynu. Išlo by tak o tretie najväčšie zásoby v Európe po Francúzsku a Nórsku. Ukrajinská geologická služba však odhaduje len pre východnú oblasť zásoby 2 bilióny m3 a pre západný región 0,8-1,5 bilióna m3.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč síce posilnil vzťahy Kyjeva s Moskvou, Ukrajina však napriek tomu chce rozvíjať vlastné zásoby plynu. Rusko totiž často používa svoj vývoz plynu ako politické páky a teraz Ukrajinu tlačí k dohode na výraznom zvýšení jeho ceny. Zľavu Moskva ponúka len v prípade, že ruský monopolný vývozca Gazprom získa kontrolu nad ukrajinským plynovodom, ktorý prepravuje ropu ďalej do Európy.

Závislosť od ruského plynu chce znížiť aj Poľsko, ktoré má podľa odhadu geológov zásoby až 768 miliárd m3. Varšava už udelila cez 100 licencií na prieskum, okrem iného koncernom Exxon Mobil a Chevron.

Prieskum bridlicového plynu na svojom území však v obavách z rizík pre životné prostredie pozastavili Francúzsko, Bulharsko, Rumunsko a Česká republika.

Priekopníkom ťažby bridlicového plynu modernými technikami hydraulického štiepenia a horizontálneho vŕtania sú Spojené štáty, ktoré sa za päť rokov rozvoja tejto ťažby stali v plyne sebestačné a stávajú sa vývozcom. Posledné odhady z Británie ukazujú, že tamojšie zásoby bridlicového plynu vrátane zásob v Severnom mori by mohli byť tretie najväčšie na svete po Číne a Argentíne.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.