Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cernobyl - Greenpeace video
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto: Černobyľ. Foto: Greenpeace
20. januára 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Ukrajina otvorila Černobyľ pre turistov

Podľa šéfa ukrajinského združenia cestovných kancelárii Ihora Holubachy sa už na cesty do černobyľskej zóny prijímajú objednávky od decembra. Trasy definovalo ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie tak, aby vylúčilo možnosť ožiarenia. Cena černobyľského zájazdu pre jednu osobu sa pohybuje od 800 do 1040 hrivien.

Záujemcovia môžu navštíviť mestá Černobyľ a Pripjať, ktorá bola bezprostredne po explózii černobyľského reaktora vyľudnená. Turistom podľa Holubachyho nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Štvrtý reaktor explodoval v apríli 1986 a rádioaktivita z jeho vnútra sa rozšírila do rozsiahlych oblasti severovýchodnej a severnej Európy. Okolo elektrárne vzniklo uzavreté tridsaťkilometrové pásmo, kam úrady zakázali vstup. Zničený reaktor je uzavretý pod betónovým krytom a na jeho bezpečnosť dohliada okolo 2.500 ľudí.

Vlani Černobyľ ešte pred súdnym zákazom privítal okolo 7.500 návštevníkov, predovšetkým zo zahraničia. Tento rok by podľa kyjevskej tlače mohli zaradiť prehliadku Černobylu do svojich plánov aj návštevníci európskeho futbalového šampionátu, ktorý Ukrajina tento rok hostí s Poľskom.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.