Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
24. februára 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ukrajina hľadá ložiská bridlicového plynu

Vláda bude ponuky prijímať do 23. apríla a víťazné spoločnosti sa budú môcť podieľať na dohode o deľbe produkcie s ukrajinskou banskou a energetickou firmou Nadra Ukraine. „Výsledky tendra budú známe koncom apríla,“ povedala hovorkyňa Štátnej geologickej služby Marina Pekarčuková. Jedno ložisko sa nachádza na východe Ukrajiny v regiónoch Doneck a Charkov, druhé na západe vo Ľvovskej oblasti.

Geológovia odhadujú, že ložisko na východe by mohlo obsahovať zhruba 2 bilióny m3 plynu a na západe by sa mohlo nachádzať okolo 0,8 až 1,5 bilióna m3. Odhady iných expertov sú ale konzervatívnejšie. Podľa Vadima Čupruna z plynárenskej spoločnosti Naftogaz celkové ukrajinské rezervy bridlicového plynu neprekračujú 2 bilióny m3. Avšak podľa Federálneho úradu pre energetiku USA má Ukrajina až 4. najväčšie rezervy bridlicového plynu v Európe v objeme len 1,2 bilióna m3. Pred Ukrajinou sú Poľsko s predpokladanými najväčšími rezervami, Francúzsko a Nórsko.

Ukrajina sa snaží podobne ako Poľsko investovať do bridlicového plynu, aby znížila závislosť od dovozu energií z Ruska, ktoré podľa Kyjeva stanovuje krajine prehnané ceny plynu. Minulý rok v septembri Naftogaz informoval, že podpísal s americkým koncernom Exxon Mobil predbežnú dohodu o prieskume a rozvoji ložísk bridlicového plynu na Ukrajine. Kyjev okrem toho oznámil plány o podpise podobnej dohody aj s firmou Shell.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.