Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
22. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ukrajina chce rokovať s Ruskom o cene plynu

Predseda ukrajinskej vlády Mykola Azarov uviedol, že Kyjev pripravuje nové návrhy pre Rusko týkajúce sa dovozu plynu. Ukrajina už do Moskvy niekoľkokrát odkázala, že cena za plyn dohodnutá bývalou ukrajinskou premiérkou Júliou Tymošenkovou nie je pre Kyjev prijateľná a musí sa zmeniť.

Šéf ruského monopolu Gazprom Alexej Miller podľa agentúry Unian vraj nenamieta proti možnej diskusii o plyne. Budúce vzťahy s Ukrajinou by ale údajne chcel budovať podľa „bieloruského modelu“. Rusko vlastní  50%-ný podiel bieloruských plynovodov a o odkúpení zvyšnej polovice stále rokuje.

Ukrajina však zatiaľ taký model odmietala. Cez ukrajinské plynovody prúdi do Európy významná časť ruského plynu a ich kontrola je hlavnou pákou Kyjeva pri cenových rokovaniach s Moskvou.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.