Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mykola Azarov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Mykola Azarov. Foto: www.kmu.gov.ua
28. septembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ukrajina chce dohodnúť s Ruskom novú cenu za plyn už v priebehu októbra

„Celú záležitosť by sme chceli ukončiť v priebehu októbra,“ povedal Azarov na tlačovej konferencii. Termín podľa predsedu ukrajinskej vlády súvisí s tvorbou rozpočtu na budúci rok. „Nemôžeme do budúceho roka vstúpiť s neistotou v kľúčovej položke, a tou rozhodne cena plynu je,“ upozornil. Potrebu zmeniť sporný cenový dodatok nastolil ukrajinský prezident Viktor Janukovyč počas víkendových rokovaní s ruským vedením v Zavidove pri Moskve.

Postoj ruskej strany k ukrajinským požiadavkám označil premiér za „konštruktívne“. Vyjadril však prosbu, aby rokovania o cenovom spore prebiehali v podobnom duchu ako doteraz. Optimizmus vyjadril už v pondelok prezident Janukovyč, ktorý sa v rozhovore s novinármi zmienil o „podstatnom pokroku“ pri víkendovom rokovaní v Zavidove. Vedenie ruského plynárenského monopolu Gazprom však vo včerajšom vyhlásení uviedlo, že dohodu o preskúmaní platnej zmluvy zatiaľ navzájom nedosiahli.

Podľa ukrajinských médií sa o konečnom časovom termíne na vyriešenie sporu dohodol Janukovyč na víkendovom stretnutí s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom a premiérom Vladimirom Putinom. V hre je podľa agentúry Unian cena za dovoz samotnej suroviny, ktorú chce Ukrajina znížiť, ako aj cena za jej transport európskym zákazníkom, ktorú Kyjev požaduje zvýšiť. O cenových podmienkach má v októbri rokovať spoločný rusko-ukrajinský hospodársky výbor a v tomto termíne je naplánovaný aj ďalší rusko-ukrajinský summit.

Moskva doteraz akékoľvek cenové úpravy odmietala, prípadne ich podmieňovala napojením Ukrajiny na postsovietsku colnú úniu alebo majetkovým vstupom do spoločnosti Naftogaz, ktorá spravuje sieť ukrajinských plynovodov. Takéto podmienky však Kyjev označoval za neprijateľné.

Podľa ruských zdrojov sa ale Moskva teraz rozhodla zmierniť tón svojich diskusií s Kyjevom. Na pripojenie k colnej únii, ktorá spája Rusko s Kazachstanom a Bieloruskom, už údajne kremeľské vedenie netrvá. Rusko je navyše údajne ochotné pristúpiť na ukrajinský návrh, aby sa do reštrukturalizácie Naftogazu zapojila aj Európska únia. Rusko doteraz trvalo na tom, aby plynovodná sieť spravoval spoločný rusko-ukrajinský podnik.

Čo sa týka ceny plynu, Kyjev stále trvá na rovnakých podmienkach, aké Rusko uplatňuje k západoeurópskym odberateľom, najmä Nemecku. Ukrajina má v budúcom roku za 1.000 m3 ruského plynu zaplatiť približne 350 dolárov, ale požaduje čiastku o približne 120 dolárov nižšiu. Zároveň trvá na tom, aby sa poplatok za tranzit ruskej suroviny cez ukrajinské územie zvýšil.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.