Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Oettinger s úsmevom - EK
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Gunther Oettinger na tlačovej konferencii v Berlíne 26.9.2014
26. septembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ukrajina a Rusko sa dohodli na zimných dodávkach plynu, s podmienkou

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger v piatok v Berlíne informoval o výsledkoch trilaterálnych rokovaní týkajúcich sa obnovy dodávok plynu z Ruska na Ukrajinu.

Kyjev a Moskva schválili jeho návrh, podľa ktorého Kyjev najprv splatí Rusku do konca októbra zo svojho dlhu za dodávky plynu sumu 2 miliardy amerických dolárov (asi 1,57 miliardy eur). Ďalšiu čiastku vo výške 1,1 miliardy dolárov by mal zaplatiť do konca decembra. Platby má garantovať Európska únia.

Ruský plynárenský koncern Gazprom tak získa ešte v tomto roku 3,1 miliardy dolárov. Výmenou za to Gazprom dodá Ukrajine počas 6-mesačného zimného obdobia najmenej 5 miliárd m3 plynu v cene 385 dolárov za 1000 m3 s opciou na ďalší odber, ak to bude počasie vyžadovať.

Dohodu ešte musia potvrdiť vlády oboch krajín. Podľa Oettingera „šance na prijatie tohto dočasného riešenia sú vysoké“. Odpoveď vlád obidvoch krajín očakáva v priebehu budúceho týždňa.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan dodal, že otvorené otázky spojené s predbežnou dohodou by sa mali doriešiť do utorka budúceho týždňa. Zástupcovia Ruska, Ukrajiny i Európskej komisie by o definitívnej podobe dohody mali opäť rokovať opäť v Berlíne.

Arbitrážne rozhodnutie najskôr v lete

Celkový dlh Ukrajiny podľa Gazpromu predstavuje 5,3 miliardy dolárov. O jeho výške rozhoduje arbitráž v Štokholme. Podľa Oettingera sa však nedá rozhodnutie čakať skôr než budúci rok v lete. „Ak arbitráž vyhovie ukrajinskej strane, bude zaplatením týchto 3,1 miliardy dolárov dlh úplne uhradený. Ak vyhovie ruskej strane, bude Ukrajina musieť doplatiť dodatočných 2,5 miliardy dolárov,“ poznamenal eurokomisár.

Piatkový konsenzus vyhovuje skôr ruských predstavám o cene plynu. Ukrajinský minister Jurij Prodan dal najavo, že dohodu považuje za prechodné riešenie, potom sa bude snažiť cenu znížiť.

Agentúra Bloomberg s odvolaním na ruského ministra energetiky Alexandra Novaka informovala, že Gazprom začne s dodávkami až po tom, ako Kyjev zaplatí prvú dvojmiliardovú splátku. Ukrajina navyše bude musieť za dodávky počas zimy zaplatiť vopred. Tiež dodal, že je v záujme Ruska, aby európski spotrebitelia mali zaistené bezpečné dodávky plynu po celú zimu.

Energia.sk, TASR, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.