Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V1 Jaslovske Bohunice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / tukanuk (licencia Creative Commons)
9. mája 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Účasť ČEZ v projekte novej jadrovej elektrárne je otázna

Účasť českej energetickej skupiny ČEZ na výstavbe novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach je otázna. Pre ČEZ je totiž v súčasnosti absolútnou prioritou dostavba jadrovej elektrárne Temelín. „Angažovanie sa ČEZ v Jaslovských Bohuniciach bude predmetom ďalších analýz,“ uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí SR (MZV) v informácii o priebehu pracovnej návštevy premiéra Roberta Fica v Českej republike.

Rezort zahraničných vecí zdôraznil, že Slovensko má záujem o účasť českého partnera v projekte výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach. V súčasnosti pracuje Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a.s. (JESS), ktorú vlastnia slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) a česká energetická skupina ČEZ, na štúdii realizovateľnosti. Tá by mala byť hotová ešte v tomto roku.

Nová jadrová elektráreň by sa mala nachádzať na mieste v súčasnosti odstavovanej jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Podľa pôvodných plánov zverejnených ešte počas prvej vlády Roberta Fica by mala elektráreň pozostávať z jedného až dvoch tlakovodných reaktorov. Nová elektráreň bude mať podľa plánov výkon najviac 1.700 megawattov a predpokladaná investícia je od 4 do 6 mld. eur. Projekt nového jadrového zdroja by mal byť financovaný výlučne pomocou cudzích zdrojov.

Ukončenie výstavby novej jadrovej elektrárne sa predpokladá do roku 2020. Prípravná fáza by mala trvať do roku 2014, v tomto roku by sa mala začať aj jej výstavba. Skutočné termíny výstavby a parametre novej jadrovej elektrárne však budú známe až po vypracovaní štúdie realizovateľnosti.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.