Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
skica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Skica - ilustračný obrázok. Zdroj: Flickr.com / nickgraywfu (licencia Creative Commons)
22. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Turkménsko: Naši susedia s Nabuccom súhlasia

Turkménsko získalo súhlas susedných štátov v okolí Kaspického mora na položenie plynovodu Nabucco na dno Kaspického mora. V piatok 19.11. to na energetickej konferencii v Ašchabade uviedol turkménsky vicepremiér Bajmurad Chodžamuchamedov.

Podľa neho, „väčšina“ kaspických štátov s projektom súhlasila. „Je to veľmi dobrá správa, tak pre nás, ako aj pre ďalších, ktorí túto iniciatívu podporujú,“ povedal Chodžamuchamedov. „To znamená podporu politike nášho prezidenta diverzifikovať exportné trhy Turkménska so zemným plynom,“ dodal.

Turkménsko: Pre Nabucco máme ročne 40 mld. kubíkov plynu

Turkménsko, ktoré podľa informácií spoločnosti BP kontroluje 4. najväčšie rezervy zemného plynu na svete, bude mať podľa slov svojho vicepremiéra na zásobovanie Európy voľných približne 40 mld. kubických metrov plynu. Kedy bude tento plyn dostupný však nešpecifikoval.

„Vzhľadom na spotrebu plynu v susedných krajinách budeme mať pre Európu ročne k dispozícii okolo 40 miliárd m3, takže európske krajiny sa nemusia obávať,“ povedal Chodžamuchamedov.

Turménsko znižuje závislosť na vývoze plynu do Ruska

Krajina je najväčším stredoázijským producentom plynu a v poslednom období sa stále viac usiluje diverzifikovať svoj export, aby sama znížila závislosť vývozu od ruského trhu. Najnovšie zvýšila export do Číny a Iránu a plánuje aj vývoz do Indie.

Práve Turkménsko je považované za jedného z budúcich kľúčových dodávateľov zemného plynu pre plynovod Nabucco, ktorý by sa mal uviesť do prevádzky do konca roka 2014, informovala agentúra Reuters.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.