Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
turecko istanbul
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Hedžok
21. mája 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Turecko varuje energetické firmy pred prieskumom ložísk plynu pri Cypre

O licencie sa uchádza približne 15 firiem a konzorcií, medzi nimi aj ruská plynárenská spoločnosť Novatec, talianska ENI, francúzska Total a malajzijská Petronas. Turecko však s prieskumom nesúhlasí a tvrdí, že tieto aktivity porušujú práva cyperských Turkov na severe etnicky rozdeleného ostrova.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že niektoré z dotknutých ložísk „zasahujú“ do tureckého kontinentálneho šelfu a iné zasa do oblastí, v ktorých chcú prieskum ložísk robiť Ankara a cyperskí Turci.

„Ako sme už pred časom informovali, Turecko nedovolí žiadne aktivity v súvislosti s týmito ložiskami,“ uvádza sa v oficiálnom oznámení ministerstva. „Žiadame preto zahraničné ropné firmy, aby sa vyhli aktivitám v sporných podmorských ložiskách a zo súťaží na ich prieskum odstúpili,“ dodalo turecké ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého budú firmy zodpovedné za akékoľvek problémy, ktoré z týchto aktivít vyplynú a musia počítať s tým, že nebudú môcť získať žiadne energetické kontrakty v Turecku.

Podľa cyperskej vlády má však Cyprus na prieskum absolútne právo a odobrila to aj Európska únia. Podľa odhadov americkej spoločnosti Noble Energy by sa južne od Cypru mohlo nachádzať od 140 do 230 miliárd m3 plynu. Ak by sa rezervy potvrdili, pre Cyprus by to znamenalo energetickú sebestačnosť na zhruba 250 rokov.

Zdroj: TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.