Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
turecko istanbul
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Hedžok
1. februára 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Turecko sa nepripojí k ropným sankciám proti Iránu

Podľa agentúry Reuters turecká importná firma Tupras nakupuje aj naďalej od Teheránu túto surovinu. Turecko kryje dovozom z Iránu približne 30 percent svojej každodennej spotreby ropy.

Západ uvaľuje na Irán sprísnené sankcie pre jeho neochotu ukončiť jadrový program, no Teherán hrá čoraz viac ropnou kartou. V prípade uplatnenia sprísnených sankcií Teherán hrozí uzavretím Hormúzského prielivu, ktorý je bránou do Perzského zálivu a prepravuje sa ním 40 percent svetovej ropy.

Aj keď kroky Západu Turecko v tomto smere k ničomu nezaväzujú, komplikácie však už môžu spôsobiť ďalšie americké opatrenia spočívajúce v zmrazovaní majetku tým zahraničným finančným inštitúciám, ktoré naďalej chcú obchodovať s iránskou centrálnou bankou v ropnom sektore.

Krajiny, ktoré sa tejto situácie obávajú, už dali najavo zámer rokovať a dohodnúť si s Washingtonom výnimku, ktorá by ich pred postihom chránila. Okrem Turecka to je napríklad Južná Kórea, ktorá by dovoz z Iránu chcela zvýšiť.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka:

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.