Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Doláre - rolka / ruka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Americký dolár - ilustračné foto. Zdroj: Flickr.com / JMRosenfeld (licencia Creative Commons)
2. októbra 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Turecko odstúpilo od kontraktu s Gazpromom. Cena plynu je údajne privysoká

Ruský štátny energetický koncern Gazprom dostal oficiálne oznámenie od tureckej štátnej firmy Botas, že sa rozhodla odstúpiť od kontraktu na nákup 6 miliárd kubických metrov (m3) plynu, lebo nesúhlasí s cenou komodity. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Gazpromu, ktorý nechcel byť menovaný.

Podľa tohto zdroja Gazprom dúfa, že sa mu podarí uzavrieť dohody o dodávkach plynu s inými tureckými firmami. „Môže to byť na menej i viac, ako 6 miliárd m3 plynu. Už máme uzavreté nejaké kontrakty sú súkromnými tureckými firmami,“ dodal.

Turecký minister energetiky Taner Yildiz tento týždeň avizoval, že jeho krajina odstúpi od kontraktu s Gazpromom, ak ruská spoločnosť výrazne nezníži ceny.

Turecko má s Ruskom dlhodobé kontrakty na nákup 30 miliárd m3 plynu, reálne však nakupuje menej. Minulý rok kúpili Turci od Gazpromu 18 miliárd m3 plynu. Tento rok krajina očakáva, že nakúpi vyše 75 % zakontrahovaného objemu plynu, aby sa vyhla automatickej pokute za neodobratie stanoveného množstva.

Yildiz koncom septembra uviedol, že Turecko prehodnocuje kontrakty s cieľom ušetriť energetické náklady, keďže ceny zemného plynu za posledných 29 mesiacov vzrástli o 39 %. Turecké ministerstvo energetiky tlačilo na Rusko, aby znížilo ceny, obe strany sa však nedokázali dohodnúť.

Turecko nie je jediným odberateľom ruského plynu, ktorý žiada od Gazpromu zníženie cien. V poslednom období sa hovorilo o nových sporoch medzi Ukrajinou a Ruskom za objem a cenu plynu, ukrajinský premiér Mykola Azarov však začiatkom tohto týždňa oznámil, že Rusko súhlasilo s prehodnotením kontraktu.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.