Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
tazobna plosina-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Morská ťažba ropy. Foto: Flickr.com/mikebaird
26. júna 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Tropická búrka v Mexickom zálive znížila ťažbu ropy a zemného plynu o 23 %

Stred búrky, pre ktorú bol na Floride vyhlásený stav ohrozenia, sa zatiaľ nachádza nad morom a podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) by sa mal počas týždňa veľmi pomaly blížiť k pevnine. V priebehu včerajšieho večera (18:00 SELČ) sa stred búrky nachádzal 120 kilometrov južne od floridského mesta Apalachicola. Niekoľko tornád sa prehnalo cez mesto Venus na Floride. Veterné smršte úplne zničili štyri domy a poškodili niekoľko ďalších. V jednom zničenom dome našli záchranári mŕtvu ženu, v inom vážne zranené dieťa. Podľa NHC hrozí vznik tornád nad americkou pevninou aj v ďalších dňoch, ohrozená bude predovšetkým západná a centrálnu časť Floridy.

V Mexickom zálive zastavili dočasne pre tropickú búrku prevádzku na niekoľkých ťažobných plošinách. Podľa agentúry Reuters sa produkcia ropy a zemného plynu znížila o 23 % v porovnaní s bežným stavom. Mexický záliv sa podieľa zhruba z jednej pätiny na celkovej americkej ťažbe ropy a zo šiestich percent na produkcii zemného plynu.

Prevádzkovatelia ropných plošín už evakouvali personál, ktorý nie je pre obsluhu plošín nevyhnutný. Uzavrieť museli aj ropnú plošinu Thunder Horse, ktorá je z hľadiska objemu ťažby najväčšou plošinou na svete.

Debby je štvrtou tropickou búrkou tohtoročnej atlantickej hurikánovej sezóny a prvou, ktorá zasiahla ropná náleziská v Mexickom zálive. Oblasť na americkej strane Mexického zálivu je na ťažbu ropy a plynu veľmi bohatá. Obria plošina Thunder Horse môže produkovať až 250.000 barelov ropy denne a vyťaží až 5,7 milióna m3 plynu denne.

Zdroj: energia, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.