Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
trnavska radnica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
radnica v Trnave Foto: Flickr.com / korom (licencia Creative Commons)
21. apríla 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Trnavská teplárenská je podľa mestských poslancov strategický podnik

Mestské zastupiteľstvo v Trnave považuje akciovú spoločnosť Trnavská teplárenská za strategický podnik pre Trnavu a preto žiada vládu o prehodnotenie uznesenia, podľa ktorého má byť do vlastníctva mesta prevedených len päť percent akcií spoločnosti. Uvádza sa to vo vyhlásení poslaneckého zboru, za ktoré hlasovalo všetkých 31 mestských poslancov.

Poslanci žiadajú vládu o takú časť akcií Trnavskej teplárenskej, ktorá zabezpečí mestu Trnava možnosť účinne ovplyvniť riadenie a kontrolu tejto spoločnosti. Mestské zastupiteľstvo vo vyhlásení, ktoré je určené predsedníčke vlády Ivete Radičovej, konštatuje, že Trnavská teplárenská v rokoch 2004 – 2009 investovala do svojej základnej činnosti viac ako 25 mil. eur, vďaka čomu má v súčasnosti jednu z najmodernejších sietí centrálneho zásobovania teplom.

„Najlepším modelom by bolo podľa mňa previesť 50 % do vlastníctva mesta Trnava a 50 % odpredať súkromnému investorovi,“ vyjadril sa pre portál energia poslanec mestského zastupiteľstva Matej Lančarič. Ako ďalej uviedol, tento model sa už v Trnave osvedčil pri spoločnosti, ktorá zabezpečuje pre mesto odvoz a likvidáciu odpadov. Aj v dôsledku toho platia podľa Lančariča obyvatelia Trnavy jednu z najnižších cien za tieto služby v porovnaní s ostatnými krajskými mestami.

Vládny kabinet začiatkom apríla schválil podmienky privatizácie teplárenských spoločností – bezodplatný prevod 5 % akcií na mesto, v ktorom sídli teplárenská spoločnosť, garanciu účasti zástupcov miest v dozorných radách a možnosť zvolávania valných zhromaždení. Fond národného majetku SR pôvodne navrhol vláde predaj 100 % podielu šietich teplárenských spoločností v Trnave, Žiline, Košiciach, Martine, Bratislave a Zvolene.

Zdroj: energia, SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.