Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
strajk francuzsko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
dôchodková reforma štrajk Francúzsko Foto: Flickr.com/tonigab13 (licencia Creative Commons)
26. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Tri francúzske rafinérie obnovili výrobu. Štrajk pokračuje

V dôsledku celonárodných demonštrácií proti dôchodkovej reforme musí Francúzsko dovážať štyrikrát viac benzínu a nafty ako zvyčajne. Podľa ministerky hospodárstva, financií a zamestnanosti Christine Lagardovej predstavuje súčasný stav pre domáce  hospodárstvo denné straty okolo 300 mil. eur. Odbory vyhlásili ďalšiu celonárodnú demonštráciu na štvrtok. 

Cez víkend ukončili štrajk zamestnanci dvoch rafinérií ropného koncernu ESSO a závodu skupiny Petroplus. V zariadeniach Fos-sur-Mer na juhu, Port-Jérôme Gravenchon na severe a Reichstett na východe krajiny sa tak v súčasnosti čaká na obnovenie dodávok surovej nafty k jej rafinácii. Podľa zástupcu odborovej organizácie CFDT Jeana-Luka Bildsteina bude produkcia pohonných hmôt v Reichstatte obnovená najskôr na budúci týždeň.

Včera poobede sa už sklady pohonných hmôt neblokovali. Podľa predsedu Zväzu ropného priemyslu (UFIP) Jeana-Louisa Schilanskeho mnohým z nich dochádzajú zásoby. Zhruba polovica čerpací staníc bola do polovice buď úplne bez benzínu a nafty alebo len s minimálnymi zásobami. Nedostatok benzínu poškodzuje aj hospodársku sféru.

Francúzsko musí od začiatku štrajku dovážať viac ropných produktov ako je bežné. V súčasnosti ide zhruba o 100 tisíc ton denne oproti bežným asi 22 a pol tisíc. „Robíme, čo je v našich silách, aby sme zásobili Normandiu a oblasť Paríža, ktorý čelia vážnym nedostatkom benzínu,“ vysvetlil včera šéf dovoznej a distribučnej spoločnosti Distrydin Alfred Soto.

Vláda ustúpiť nemieni

Zmiešaný parlamentný výbor sa včera (25.10.) dohodol na kompromisnom texte dôchodkovej reformy. Výbor pozostával zo siedmich poslancov a siedmich senátorov naprieč francúzskym politickým spektrom. Národné zhromaždenie by sa prepracovaným textom malo zaoberať v utorok a Senátom by mal prejsť v stredu.

Poslednou prekážkou prijatia reformy sa môže stať ústavná rada. Existuje možnosť, že socialistická opozícia ju požiada o preverenie, či je znenie textu reformy v súlade s francúzskou ústavou. Prezident by príslušnú normu chcel podpísať už v polovici novembra.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.