Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jaroslav Škrabák - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jaroslav Škrabák (Vemex Energo) - Foto: energia.sk
29. decembra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Trh s plynom je momentálne veľmi nervózny

Spoločnosť Vemex Energo vznikla pred viac než desiatimi rokmi. Ako sa vám podarilo získať si miesto na trhu? 

Firma Vemex Energo bola založená v roku 2003. Za podpory materskej spoločnosti Vemex, ktorá pôsobí v Českej republike, sme začali rozbiehať obchodné aktivity až v roku 2011, konkrétne dodávku zemného plynu pre veľkoobchodných partnerov. 

Od januára 2012 sme vstúpili aj na trh koncových zákazníkov. V tomto segmente sa nám už v prvom roku podarilo predať zhruba 100 miliónov kubíkov plynu. Predaj plynu dodávateľom stále dominoval, tvoril až 75 % z celkového predaného objemu.

V roku 2013 sa situácia výrazne otočila. Predaj koncovým zákazníkom stúpol na 80 %, pričom pätina predaného objemu bola umiestnená pre dodávateľov. Pokiaľ ide o objem celkového predaja plynu, ten sa zvýšil na 200 miliónov metrov kubických.

Ako sa vám darilo v končiacom roku 2014?

V tomto roku sme zaznamenali mierny nárast. Objem dodaného plynu sa priblíži k 300 miliónom kubíkov. Tento trend si chceme zachovať. Máme zazmluvnených viacero koncových zákazníkov, veľa zmlúv sa otvára tiež v priebehu roka. Väčšina našich kontraktov má dĺžku 12 mesiacov, výnimkou ale nie sú ani dvoj- až trojročné zmluvy.

Aké je dnes postavenie spoločnosti Vemex Energo na slovenskom trhu?

Treba sa na to pozerať v dvoch rovinách – koncoví zákazníci a obchodníci. V oblasti dodávky obchodníkom dokážeme ponúknuť dobrú likviditu na trhu. V segmente dodávok koncovým zákazníkom sme v prvej päťke najväčších firiem na Slovensku.

Pokiaľ ide o nákup plynu, využívate dlhodobý kontrakt alebo spotové trhy?

V našom prípade ide o kombináciu obidvoch. Na nákup komodity využívame našu materskú spoločnosť Vemex, ktorá má uzatvorený dlhodobý kontrakt s Gazprom Exportom. Prípadné výkyvy v spotrebe plynu si dokážeme vykryť na spotových trhoch.

Pre zaujímavosť, v roku 2014 sme vykúpili celú slovenskú produkciu plynu. Všetko, čo sa na Slovensku vyťaží, sme mali k dispozícii. Pre našich zákazníkov sme tak zabezpečili bezpečnosť dodávok, pretože nás nelimitovala cezhraničná dodávka.

Pre ilustráciu, koľko plynu sa ročne vyťaží na území Slovenska?

Na Slovensku sa vyťaží zhruba do 100 miliónov metrov kubických plynu. Zvyšok dodávaného objemu nakupujeme od našej matky Vemex resp. na spotových trhoch.

Do akej miery je majetkové pozadie firmy rozhodujúce pri kontraktovaní komodity?

Ako som uviedol, sme stopercentnou dcérou českého Vemexu. Väčšinovým vlastníkom našej matky je firma Gazprom Germania, ktorá patrí po Gazprom Export.

Pokiaľ ide o vašu otázku, vlastnícke prepojenie neovplyvňuje kontraktovanie komodity. Ak by na trhu došlo k signálom, že sme nejakým spôsobom zvýhodňovaní, spoločnosti s dlhodobými zmluvami s Gazpromom by okamžite žiadali otvoriť existujúce kontrakty. Rozhodne žiadne výhody nemáme. Ak by tomu tak bolo, náš trhový podiel v segmente dodávok koncovým zákazníkom by bol radikálne odlišný.

Navonok sa profilujete ako plynárenská spoločnosť, uvažujete aj o vstupe na trh s dodávkou elektriny?

O dodávke elektriny sme uvažovali už dlhšie. Doteraz sme nevedeli nájsť vhodný čas na vstup do predaja tejto komodity, zvlášť v súčasnosti, keď sú ceny elektriny na burze veľmi nízke. Na základe rozhodnutia našich vlastníkov začneme s dodávkou elektriny v roku 2016. Celý budúci rok sa tak bude niesť v znamení príprav na tento krok, jednak personálne, ale aj z pohľadu technického zabezpečenia. Máme nový informačný systém, ktorý implementuje fakturáciu, ako aj predaj elektriny a plynu.

Vzišla plánovaná dodávka druhej komodity z podnetu zákazníkov?

Požiadavka, aby dodávateľ plynu ponúkal aj druhú komoditu je dnes štandardom. Stačí sa pozrieť na ponuky tradičných dodávateľov. Na trhu sa ale často stretávame s názorom, že duálna dodávka nie je prioritou pre každého zákazníka. Nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí si chcú rozložiť prípadné riziko zmluvami s rôznymi dodávateľmi.

Tým zákazníkom, ktorí o duálnu dodávku prejavia záujem, vyhovieme od roku 2016.

Pokiaľ ide o portfólio vašich zákazníkov, v akom priemysle pôsobia?

Vo väčšine prípadov ide o veľké firmy so zahraničným kapitálom. V našom portfóliu máme obchodný reťazec, ale aj zástupcov zo stavebného priemyslu, či strojárenstva.

Regulátor oznámil mierne zníženie koncovej ceny plynu pre domácnosti v roku 2015. Oplatí sa vám v súčasnom regulačnom prostredí rozvíjať tento segment?

Na trh s dodávkou plynu pre domácnosti sme vstúpili v roku 2012. Z nášho pohľadu rozhodne nejde o ťažiskovú obchodnú aktivitu. Vieme domácnostiam ponúknuť zvýhodnenú cenu, ale rozvíjať marketingový plán v tomto segmente neplánujeme. Sústredíme sa na koncových zákazníkov z radov firiem, obchodníkov a rozvoj alternatívneho pohonu CNG.

Z pohľadu obchodníka, čo ovplyvňuje nákup zemného plynu?

Štandardne sa pred nákupom zemného plynu hodnotia rôzne faktory na trhu. Zo skúsenosti môžem konštatovať, že ceny komodity nie vždy tieto pravidlá kopírujú.

Vo všeobecnosti je výhodné nakupovať vtedy, keď posilňuje kurz eura, ťažba plynu je stabilná a stav v zásobníkoch vyvážený. Ďalšími faktormi, ktoré môžu mať vplyv, sú napríklad klesajúce ceny ropných produktov alebo nízka cena elektriny na burze.

Pri spätnom pohľade, ktoré faktory vplývali na vývoj veľkoobchodných cien zemného plynu na spote a forwardových trhoch v roku 2014?

V prvom rade, tento kalendárny rok bol z pohľadu počasia veľmi teplý. Spotreba zemného plynu sa medziročne znížila o viac než pätinu. Na trhu sa objavili prebytky komodity, v dôsledku čoho sa naplnenosť zásobníkov pohybovala od 80 až po 100 %.

Najvyššie ceny plynu sme v tomto roku zaznamenali v januári, kedy dosiahli 27 eur/MWh. Do leta potom ceny postupne klesali, najnižšie spadli na úroveň 16 eur/MWh. Na jeseň začali ceny opäť rásť. Ako som spomínal, tento vývoj ovplyvnila  neočakávane nadpriemerná denná teplota v zimných mesiacoch. Zníženú spotrebu dobre ilustruje aj fakt, že stav v plynových zásobníkov v decembri je relatívne vysoký.

Dodávatelia sa dobre pripravili na to, že v prvom kvartáli môže nastať tuhá zima alebo iný problém. V prípade, že sa vyostrí konflikt na Ukrajine, môže dôjsť k obmedzeniu dodávok zemného plynu a cena sa môže prudko zmeniť. Trh je teraz veľmi nervózny a citlivo reaguje na každú jednu situáciu.

Otázka, ktorú si dnes kladie veľa politikov: do akej miery môže Európa nahradiť ruský plyn?

Nahradiť ruský plyn v Európe nie je v súčasnosti možné. Veľkým prekvapením pre mňa bolo nedávne rozhodnutie Ruska, ktoré zrušilo plánovaný plynovod South Stream. Podľa najnovších správ chce Gazprom vybudovať nový dopravný uzol v Turecku. Uvidíme, aké bude mať toto rozhodnutie dôsledky. Osobne som presvedčený o tom, že snaha nahradiť ruský plyn môže byť pre Európu studenou sprchou.

Jednou z obchodných aktivít Vemex Energo je rozvoj projektov v oblasti stlačeného zemného plynu. Vidíte na Slovensku potenciál v CNG?

V pohone CNG vidíme na Slovensku veľkú budúcnosť. Našim cieľom je nielen prispieť k obmene vozového parku u firemných zákazníkov, ale takisto priblížiť CNG dopravu pre verejnosť. Dobrý príkladom nám môže byť Česko, kde sa v budúcom roku očakáva, že počet áut s pohonom na zemný plyn by mohol vzrásť už na 11-tisíc.

Pevne verím, že tento trend CNG sa dostane aj na Slovensko. My sme predovšetkým  dodávateľom plynu, našim partnerom ale vieme ponúknuť aj spolufinancovanie, prípadne pomôcť s technologických zastrešením takýchto projektov.

V roku 2015 spúšťame v spolupráci so stavebnou firmou zo Zlatých Moraviec projekt, ktorého cieľom je plynofikácia vysokozdvižných vozíkov v rámci tamojšieho závodu.

Prekážkou pre motoristov, ktorí uvažujú o kúpe vozidla na CNG, je nedostatok plničiek. Plánujete výstavbu vlastnej infraštruktúry?

Tento problém si uvedomujeme. S výstavbou našej prvej CNG stanice začneme na jar v roku 2015. V horizonte dvoch rokov plánujeme postaviť 4 verejné plniace stanice.

Vybudovanie CNG stanice je mimoriadne nákladná záležitosť. Z pohľadu firmy ide o dlhodobú investíciu, ktorej cieľom je zvýšiť spotrebu zemného plynu na Slovensku.

Viete už v tejto chvíli povedať, v ktorých lokalitách plniace stanice postavíte?

O týchto veciach momentálne rokujeme. Môžem ale prezradiť, že jedna z CNG staníc bude na diaľnici D1. Chceme ísť cestou inštalovania plničiek na benzínových pumpách, ideálne v blízkosti rýchlostných komunikácií, aby mal vodič čo najväčší komfort. Našim cieľom je priblížiť tento ekologický pohon bližšie k ľuďom.

Využívate pohon CNG aj v rámci firmy?

V našom vozovom parku máme viacero áut na zemný plyn. Chceme ísť príkladom. O výhodách CNG pohonu sme sa presvedčili na vlastnej koži. Ide o ekonomickú voľbu pre firmy a motoristov, ktorí chcú znížiť svoje prevádzkové náklady a súčasne urobiť niečo pre životné prostredie.

S akými plánmi vstupuje  Vemex Energo do nového roka?

Našou snahou je vytvárať si dlhodobé väzby s klientmi. V roku 2015 chceme zvýšiť predaj zemného plynu a zachovať si tak rastúci trend predaného objemu našim  zákazníkov. Rovnako tak dúfam, že sa nám podarí naštartovať biznis s CNG.

Chcel by som touto cestou poďakovať všetkým našim odberateľom za prejavenú dôveru a korektnú spoluprácu. Dúfam, že naplníme ich očakávania aj v roku 2015.

Jaroslav Škrabák je riaditeľom predaja spoločnosti Vemex Energo. Prepis rozhovoru autorizoval. Nadpis, perex a foto: energia.sk.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.