Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mirek Topolánek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / adrigu (licencia Creative Commons)
6. decembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Topolánkova šanca stať sa šéfom IEA je malá

Šance Mirka Topolánka obsadiť post generálneho riaditeľa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa výrazne zmenšili. Dôvodom je fakt, že EÚ sa doteraz nedohodla na spoločnom kandidátovi. „Belgické predsedníctvo v podstate rezignovalo na pokus jednotného kandidáta (EÚ) do tejto agentúry a asi nastane situácia, že tých kandidátov za Európsku úniu môže byť viac a to bude mať pravdepodobne vplyv na výsledok,“ vyhlásil český minister priemyslu a obchodu Martin Kocourek.

Kandidáti sú momentálne traja. O post sa uchádza bývalá holandská ministerka hospodárstva, predtým školstva a vedy, Maria van der Hovenová. Okrem nich je ďalším adeptom súčasný generálny riaditeľ agentúry Japonec Nobuo Tanaka.

Spoločný kandidát EÚ nie je povinnosť

Ako uviedol belgický minister energetiky Paul Magnette, pokiaľ bude mať EÚ dvoch kandidátov šance na zvolenie sú minimálne. Zástupca v súčasnosti predsedajúcej krajiny únie zároveň odmietol, že by EÚ rezignovala na hľadanie spoločného kandidáta.

EÚ však nemá povinnosť zhodnúť sa na spoločnom kandidátovi. Výber sa totiž riadi pravidlami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Belgičania však svojim európskym partnerom odporučili, aby sa zhodli na jednom kandidátovi. Ponúkajú koordináciu pri rokovaniach.

Slovensko vyjadrilo Topolánkovi podporu

Kto má najväčšiu podporu spomedzi európskych kandidátov nie je známe. Údajne jedna štvrtina členských krajín EÚ stojí za jedným kandidátom, tri štvrtiny za druhým.

Verejnú podporu Topolánkovi však vyjadrila Slovenská republika.

„Zdá sa nám dôležité, aby poteniconálny nový riaditeľ medzinárodnej energetickej agentúry pochádza z regiónu strednej Európy,“ povedal Martin Chren, štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR. „Tie zákulisné a kuloárne vyjednávania sú často veľmi náročné, veľmi často sa dajú prirovnať až ak akémusi obchodovaniu,“ dodal Chren.

Kľúčová je podpora USA. Spoločný kandidát EÚ by s najväčšou pravdepodobnosťou získal aj podporu Washingtonu, vďaka ktorej by únia svojho kandidáta dokázala presadiť. Prihlášky jednotlivých adeptov by sa mali byť podľa Kocourka predložiť do polovice decembra.

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) pôsobí ako poradný orgán Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Vznikla ako ochranný nástroj západných krajín, ktoré dovážajú ropu pred kartelovou silou OPEC. Členom OECD je od roku 2000 aj Slovenská republika.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.