Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mirek Topolánek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / adrigu (licencia Creative Commons)
2. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Topolánek šéfom IEA nebude, Česko zrejme stiahne jeho kandidatúru

Praha zrejme stiahne z kandidatúry na post riaditeľa IEA bývalého premiéra Topolánka. Hlavným dôvodom je skutočnosť, že pokiaľ má EÚ viac kandidátov, šanca na zvolenie riaditeľa spomedzi krajín Únie je výrazne nižšia. Okrem Topolánka sa o funkciu uchádza aj bývalá holandská ministerka hospodárstva Maria van der Hoven. Ďalším adeptom je súčasný generálny riaditeľ agentúry Japonec Nobuo Tanaka.

Tanaka naposledy zvíťazil práve kvôli tomu, že Únia sa nedokázala dohodnúť na jednom kandidátovi. „Určite sú šance kandidátov, ktorí kandidujú individuálne a nie s podporou celej EÚ menšie“, pripustil v decembri český minister priemyslu a obchodu Martin Kocourek. Počas decembrového stretnutia v Bruseli sa členské krajiny na spoločnom kandidátovi opäť nedohodli. Topolánek však od členských štátov získal menšiu podporu ako Maria van der Hoven.

V médiách sa v súvislosti s ďalším pôsobením českého expremiéra spomínala aj možná kariéra vo vedení energetickej spoločnosti Enel, ktorá pôsobí aj na Slovensku. Podľa zdroja ČTK tam však Topolánek nepôjde.

IEA bola založená v 70-tich rokoch, aby chránila západné krajiny, ktoré dovážali ropu pred kartelovou silou OPEC. Agentúra pôsobí ako poradca v otázkach energetiky pre 28 krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.