Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mirek Topolánek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / adrigu (licencia Creative Commons)
3. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Topolánek: Plynovod Nabucco je takmer mŕtvy

„Nabucco ako projekt je takmer mŕtvy. Nechali sme si pomedzi prsty utiecť príležitosť pre dodávky do produktovodu, ktorý by šiel mimo územia kontrolovaného Ruskom,“ vyhlásil na Pražskom energetickom fóre Mirek Topolánek, bývalý český premiér, toho času jeden z kandidátov na post šéfa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).

Jedna z alternatív za Nabucco môže byť dovoz skvapalneného zemného plynu LNG, doplnil Topolánek. Václav Bartuška, ktorý na veľtrhu reprezentuje českú vládu, však zdôraznil, že v LNG sa v stredoeurópskom regióne spájajú viaceré logistické problémy. „Reálnejšie by bolo zabezpečenie reverzného toku plynu zo západnej Európy,“ uviedol.

Problém Nabucca so zabezpečením zásobovania plynom súvisí s prístupom Európskej únie, ktorá dostatočným spôsobom nerieši otázku diverzifikácie zdrojov jednotlivých svojich členských krajín. „Mali by sme si uvedomiť, že Nabucco bude pre nás zaujímavé iba vtedy, ak bude poskytovať plyn z nezávislých zdrojov a po nezávislej trase. To dnes nie je takmer splnené,“ vyhlásil Topolánek.

Výstavba plynovodu sa už niekoľkokrát odložila. Podľa posledného plánu by sa mala začať na konci budúceho roka a prvé metre kubické plynu by sa mali začať prepravovať koncom roka 2014. Dôvodom pre odďaľovanie začiatku výstavby sú zdĺhavé vyjednávania s potenciálnymi dodávateľmi plynu, najmä s Azerbajdžanom či Turkménskom.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.