Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pracka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Práčovňa. Flickr.com/Andreanna Moya Photography
24. marca 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Tipy ako ušetriť pri praní

Rýchly prehľad 

Cieľová skupina Domácnosti, ktoré sa doteraz nezaoberali otázkou dosiahnutia úspor pri praní.
Miera úspory Nová práčka má o 50 % nižšiu spotrebu vody ako staršie modely. Na spotrebe elektriny ušetríte aj viac ako 30 %.
Základné tipy v kocke
  • Vyberajte energeticky úsporný spotrebič
  • Bielizeň trieďte
  • Nezapínajte takmer prázdnu práčku
  • Neperte zbytočne. Perte len skutočne špinavú bielizeň
  • Využívajte lacnejší nočný prúd
  • Zvoľte správny prací prostriedok
  • Perte pri nízkych teplotách
  • Dbajte na správne umiestnenie práčky
  • Bielizeň nechajte usušiť prirodzene na slnku

1. Vyberajte energeticky úsporný spotrebič

Pokiaľ vlastníte už takmer historickú práčku, vymeňte ju. Práčka totiž po najväčších „žrútoch“ elektrickej energie – chladničke a mrazničke – spotrebuje v domácnosti približne 11 % z celkovej spotreby elektrickej energie. A to nie je tiež málo. Moderné práčky vám výrazne ušetria náklady na prevádzku. Pri výbere práčky sa riaďte informáciami na energetickom štítku. Na energetickom štítku nájdete údaje o ročnej spotrebe energie v kWh, ročnej spotrebe vody v litroch, kapacitu práčky v kilogramoch, hlučnosť v decibeloch a triedu účinnosti odstreďovania. Pri energeticky úsporných práčkach môžete ušetriť 13, 24 a až 32 %, samozrejme v závislosti od energetickej triedy.

Práčka v energetickej triede A+ Práčka v energetickej triede A++
Spotreba vody na cyklus 46 litrov 33 litrov
Vodné a stočné na prací cyklus 0,105 eur 0,075 eur
Spotreba elektrickej energie na cyklus 0,85 kWh 0,66 kWh
Cena jedného prania 0,141 eur 0,11 eur
Súhrnné náklady za pranie 0,246 eur 0,185 eur
Úspora za jedno pranie 0,061 eur
Úspora za rok (pri frekvencii prania 160-krát ročne) 9,76 eur

* vodné a stočné za m3 (závisí od regiónu) – 2,286 eur

** priemerná cena energie – 0,1661 eur/kWh

2. Bielizeň trieďte

Okrem toho, že sa riadite základnou farebnou škálou ako biela, červená, svetlá a tmavá bielizeň, riaďte sa aj pokynmi od výrobcu. To znamená, že pri praní oddeľte citlivejšie materiály a neperte spoločne napr. spodnú bielizeň a džínsy.

3. Nezapínajte len do polovice naplnenú práčku, snažte sa bubom čo najviac naplniť

Snažte sa plne využiť kapacitu budna. Ak práčku naplníte len do polovice, určite neušetríte. Aby sa bielizeň skutočne poriadne oprala, musí sa v práčke pretáčať a trieť o seba. Pokiaľ dáte do bubnu príliš malé množstvo, bielizeň v takom prípade nepríde toľko do vzájomného kontaktu. Pokiaľ si myslíte, že tento problém vyriešite špeciálnym programom, mýlite sa – s programom na polovičnú náplň práčky totiž neušetríte 50% za energie, ale iba približne štvrtinu. Na druhej strane, ak práčku preplníte, spôsobíte, že sa jednotlivé kúsky nebudú prevaľovať, ale budú sa otáčať v jednom kuse a neoperú sa dôkladne.

4. Neperte zbytočne. Perte len skutočne špinavú bielizeň

Oblečiete si ráno blúzku alebo košeľu a večer smeruje do koša na špinavú bielizeň? Nedávajte zbytočne prať krátko nosené oblečenie. Zbytočne tak platíte vyššie účty za elektrinu, vodu i pracie prostriedky. Radšej si bielizeň oblečte ešte raz, dvakrát a až potom ju operte.

5. Využívajte lacnejší nočný prúd

V prípade , že máte s dodávateľom elektriny dohodnutú dvojtarifnú sadzbu, perte hlavne v čase výhodnejšej tarify. Ak vaša práčka disponuje funkciou odloženého štartu, stačí ju iba nastaviť. Pokojne tak môžete ísť spať a nebudete musieť myslieť na včasné zapnutie práčky. Ráno už len bielizeň pred odchodom do práce vyvešiate.

6. Zvoľte správny prací prostriedok

Pracie prášky sa využívajú zvyčajne pri vyššej teplote a sú vhodné predovšetkým na bielu bielizeň. Pracie gély sú vhodné pri nižších teplotách a zároveň chránia farby pred vyblednutím. Zároveň to nepreháňajte s dávkovaním pracích prostriedkov. Riaďte sa odporúčaniami výrobcu a nemíňajte zbytočne.

7. Pri praní využívajte nižšie teploty

Vedeli ste, že 80 – 90 % spotreby práčky ide na ohrev vody? V súčasnosti sú pracie prostriedky natoľko efektívne aj pri nižších teplotách, že bielizeň sa skutočne operie. Ak sa rozhodnete prať pri 30 – 40 oC, zachováte dlhšie žiarivú farbu svojho oblečenia a ušetríte aj na prevádzke.

8. Zbytočne nepredpierajte, použite radšej odstraňovače škvŕn

Ušetríte tak náklady za vodu i elektrickú energiu.

9. Dbajte na správne umiestnenie práčky

Práčku by ste mali umiestniť na rovnú a pevnú podlahu. V prípade, že ju postavíte na nerovnú podlahu, problém nastane pri odstreďovaní. Práčka sa rozkmitá celá a takto sa rýchlejšie ničí, znižuje sa jej životnosť a predlžuje aj čas odstreďovania, čím sa napokon zvyšuje aj spotreba elektriny.

10. Aj práčka vyžaduje starostlivosť

Nemali by ste zabúdať na to, že aj práčka potrebuje občas údržbu. Odstraňujte pravidelne vodný kameň, pretože ten zvyšuje spotrebu práčky. Použiť môžete špeciálne prípravky, no často pomôže aj obyčajný ocot. Filter by ste mali vyčistiť aspoň dvakrát za rok.

Ak chcete ušetriť ešte viac, vypratú bielizeň by ste mali sušiť radšej na slnku. Sušičky bielizne sú totiž pomerne veľkým žrútom energií. Bielizeň nenechávajte úplne presušiť, pretože mierna vlhkosť vám umožní ožehliť oblečenie bez funkcie naparovania, ktoré je energeticky náročné.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.