Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tesla Powerwall
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tesla Powerwall. Foto: Tesla Motors
4. mája 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Tesla Motors predstavila batériu pre domácnosti

Powerwall váži 100 kg a má kompaktné rozmery 180x86x18 cm. Foto: Tesla Motors

Americká automobilka Tesla Motors bude predávať batériový systém Powerwall pre firmy a domácnosti. Zariadenie má slúžiť na uskladnenie prebytkov elektrickej energie, ktorá sa vyrába v časoch špičky vo fotovoltaických elektrárňach alebo ako záloha v prípade vzniku blackoutu.

Powerwall predstavil už tradične generálny riaditeľ Tesly Elon Musk. Systém lítium-iónových (Li-Ion) batérií sa dostane na trh v dvoch mutáciách, jedna s kapacitou 7 kWh sa bude predávať za 3-tisíc dolárov (2.675 eur), druhá verzia s kapacitou 10 kWh bude drahšia o 500 dolárov (445 eur). Spomenuté ceny ale nemajú zahŕňať náklady na istič a inštaláciu.

Výrobca prémiových elektromobilov plánuje spustiť predaj batérií už v septembri. „Ľuďom chceme v prvom rade ukázať, že niečo také je vôbec možné,“ skonštatoval Musk. „Toto je budúcnosť, ktorú musíme dosiahnuť.“

Zelená energia podľa neho dnes mení dlhodobo zaužívaný koncept výroby a distribúcie elektriny. Krivka spotreby priemernej domácnosti pripomína „dvojhrbú ťavu“, najväčší odber elektriny je zvyčajne ráno, druhá špička prichádza poobede.

Systém Powerwall je kompatibilný s elektrickými modelmi automobilky. Foto: Tesla Motors

Fotovoltaika ale produkuje najviac elektriny na obed, teda v čase, kedy je dopyt po elektrine nižší. Systém Powerwall tak dokáže uskladniť prebytky výroby. Zariadenie sa tiež dá nastaviť tak, aby odoberalo energiu zo siete počas nočných hodín, kedy je tarifa za elektrinu výraznej lacnejšia než počas dňa.

Tesla Powerwall predstavuje komplexný smart systém. Okrem súpravy Li-Ion batérií pozostáva z kontrolného systému a softvéru, ktorý prijíma príkazy z meniča. Samozrejmosťou je pripojenie na internet a možnosť online kontroly zo strany spotrebiteľa, v akom stave je zariadenie.

Akumulátory v obidvoch verziách dokážu spoľahlivo pokryť potreby priemernej domácnosti v popoludňajších hodinách. V prípade energeticky náročnejších rodín je možné medzi sebou prepojiť viacero batérií, maximálne však deväť. Kapacita domáceho záložného zdroja tak môže dosiahnuť až 90 kWh.

Tesla poskytuje na systém Powerwall záruku 10 rokov. „Dizajnové“ batérie budú okrem bielej farby dostupné tiež v čiernom, sivom a červenom prevedení. 

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.