Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ivan Kočiš
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ivan Kočiš Foto: energia.sk
13. januára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

TeReGeo: Popri cyklotrasách a obnove mostov sa financuje i výskum plazmy

Technológie hĺbkového vŕtania sú predmetom výskumu slovenských a rakúskych vedcov v rámci programu TeReGeo. Spolupracujú na ňom Technická univerzita vo Viedni spoločne so záujmovým združením Celim Slovakia. O tom, prečo je bezkontaktné vŕtanie termálnou plazmou najvýhodnejšie, ako i o perspektívach pokračovania výskumu do budúcnosti rozpráva Ivan Kočiš zo združenia Celim Slovakia. 

I. Kočiš: Plazma nie je „robinsonský” výskum, má reálne uplatnenie

Koordinácia expertných tímov z oboch štátov sa uskutočňuje prostredníctvom pravidelných seminárov. V prvej fáze sa študovali dve desiatky rôznych technológií geotermálneho vŕtania, medzi inými vysokotlakový vodný lúč, elektroiskrové obrábanie, či vysokonapäťový výboj. Kritériom bola najmä účinnosť a ekonomická realizovateľnosť vrtov pri väčších hĺbkach.

„Z pomerne širokého okruhu až 20 technológií sme naše skúmanie zúžili na 2-3 technológie, ktorým sa teraz plne venujeme aj v následníckych projektoch,“ zdôrazňuje Kočiš.

Neskôr sa úsilie výskumníkov prioritne sústredilo na rozrušovanie horniny plazmou, ktoré má najväčšie energetické toky na centimeter štvorcový a je ľahšie monitorovateľné. „Plazma je elektrický oblúk, ktorý zohrieva určitý plazmotvorný plyn napr. vodnú paru. Tento plyn pri teplotách 5 – 10 tis. °C rozrušuje horninu a neopotrebúva sa, ako je to pri dnešných technológiách vŕtania,“ vysvetľuje Kočiš.

Na TeReGeo nadviažu ďalšie R&D projekty

Projekt TereGeo s dĺžkou 24 mesiacov sa oficiálne ukončí vo februári 2011. Zachová si však kontinuitu v podobe nástupníckych výskumných projektov, ktoré na jeho základe podali špecializované firmy alebo neziskové organizácie. Snaha zapojiť sa do nich rastie čoraz viac aj zo slovenských vysokých škôl.

„Existuje sedem následných projektov, ktoré by bez TeReGea veľmi ťažko vznikli,“ dodal Kočiš. Ako ďalej uviedol, v dôsledku toho sa vytvorí asi 30 nových pracovných miest v špičkovej výskumnej oblasti.

TeReGeo sa financuje z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013. Ako dodal Kočiš, v rámci programu ide z pohľadu zamerania o výnimočný projekt: „Väčšina týchto programov je orientovaná na konkrétne objekty alebo renovácie akými sú mosty, cyklotrasy a podobne. Spolupráca na konkrétnych výskumných programoch je dosť zriedkavá,” uzavrel. 

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.