Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
20. júna 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Teplo v Zlatých Moravciach zdraželo o pätinu

Obyvatelia Zlatých Moraviec zostali zaskočení. Cena tepla od 1. júna stúpla, niektorým domácnostiam až o vyše 20 percent. Napríklad v trojizbovom byte s rozlohou 76,48 metra štvorcových platil nájomník mesačne minulý rok za teplo 76,26 eura, teraz bude platiť 97,79 eura. Ľudia sa obracajú na mestský úrad s otázkou, ako sa môžu odpojiť od dodávok tepla od Prvej energetickej a teplárenskej spoločnosti. Niektorí podnikatelia sa rozhodli radšej vybudovať vlastnú malú kotolňu.

Prvá energetická a teplárenská spoločnosť prevádzkuje tepelné hospodárstvo v Zlatých Moravciach od roku 2008, zmluvu s mestom uzavrela na 20 rokov. Sľúbila v nej postupné znižovanie ceny tepla. Podľa energetika mesta Ivana Laktiša však čísla hovoria niečo iné. Fixná zložka ceny stúpla k 1. júnu o 19,9 percenta a variabilná o 17,24 percenta. V roku 2008 bola cena za gigajoul tepla podľa jeho slov 14,14 eur, po nástupe Prvej energetickej stúpla v tom istom roku trikrát – na 14,77 €, 18,69 € a na 20,98 €. „Spoločnosť sa pritom v zmluve zaviazala, že v prvom rade zníži cenu o 2,66 eura a po prechode na výrobu tepla z drevnej štiepky o 6,64 eura,“ povedal Laktiš. Ako dodal, firma síce cenu načas znížila, potom však išla postupne opäť hore. Od mája 2010 vykuruje biomasou. Podľa zmluvy mala postaviť novú kotolňu na drevnú štiepku za 1,8 milióna eur. „Podľa našich informácií ale stála podstatne viac. Toto sa teraz zrejme odráža na cene tepla,“ pokračuje Laktiš.

Konateľ Prvej energetickej Ján Vereský tvrdí, že ich vykurovanie drevnou štiepkou šetrí mestu peniaze aj životné prostredie. Cena dodávaného tepla je podľa neho dnes nižšia, ako by bola pri vykurovaní zemným plynom. „Keby sa dnes kúrilo zemným plynom a boli zrealizované len tie najnevyhnutnejšie opravy na rozvodnom systéme, bola by cena za dodaný gigajoul o 30 percent vyššia ako je cena pre tento rok,“ píše Vereský v liste, ktorý zaslal obyvateľom mesta aj médiám. Zdôrazňuje, že ich ceny schválil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Mestský poslanec Peter Lisý hovorí, že podľa zmluvy môže spoločnosť hýbať s cenami len po dohovore s mestom. V roku 2010 zorganizoval petíciu proti zvyšovaniu ceny tepla. „Na jej základe znížili cenu, ale len dočasne,“ povedal Lisý. Podľa primátora Petra Lednára sa mesto stavia jednoznačne na stranu občanov. Problémom je, že zmluva je veľmi ťažko vypovedateľná. Mesto by napríklad muselo spoločnosti finančne vynahradiť investíciu a ujdený zisk za roky, na ktoré bola zmluva uzavretá. V súčasnosti si magistrát robí právnu analýzu zmluvy. „Spoločnosť neplní jej základné body,“ povedal Lednár.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.