Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Exteriér kotolne v Rožňave - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Exteriér kotolne STEFE v Rožňave Foto: energia.sk/Michal Jesenič
9. októbra 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Teplári napriek ochladeniu nekúria všade. Nedovoľuje im to zákon

Vykurovacia sezóna sa podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR formálne začína od 1. septembra. Dôvod na spustenie kotlov ale podľa zákona nastáva až vtedy, ak dva dni po sebe klesne vonkajšia priemerná teplota pod úroveň 13 stupňov Celzia. Splnená musí byť aj ďalšia podmienka, a síce na základe predpovede počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu.

„Aby bolo spustené kúrenie, musí byť táto podmienka splnená v každom meste samostatne. Podľa našich informácií sa tak už udialo vo viacerých častiach Slovenska,” uviedol Miroslav Obšivaný, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT).

Individuálne vykurovanie vyžaduje súhlas všetkých

Spustenie kotlov v bytovom dome mimo vykurovacieho obdobia je technicky možné, ak sa na tom dohodne dodávateľ s odberateľmi. Zmluva o dodávke a odbere tepla ale vyžaduje, aby takýto krok odsúhlasili všetci vlastníci bytov.

Šéf SZVT zároveň upozornil, že v dôsledku premenlivého počasia na jeseň sa môže stať, že po zvýšení vonkajšej teploty sa spustená dodávka tepla musí prerušiť. Príčinou je opäť znenie znenie vyhlášky. Vykurovanie sa zastaví, ak vonkajšia priemerná teplota vzduchu vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 stupňov Celzia a podľa predpovede počasia nemožno očakávať jej pokles v nasledujúcom dni pod túto hodnotu.

„Situácia s pozastavením vykurovania sa vyskytuje najmä počas prechodných jesenných, ale aj jarných mesiacov. Dodávatelia sú totiž povinní dodržiavať vyhlášku,” zdôraznil Obšivaný.

Ministerstvo: Tvrdenia zväzu sú zavádzajúce

Podľa hovorkyne Ministerstva hospodárstva Miriam Žiakovej sekcia energetiky nesúhlasí s tvrdením, že niektorí výrobcovia tepla na Slovensku nemôžu pre zle nastavenú legislatívu spustiť vykurovaciu sezónu. Práve naopak, legislatíva umožňuje dodávať teplo konečným spotrebiteľom aj mimo vykurovacieho obdobia.

Zdôraznila zároveň, že je na rozhodnutí odberateľa tepla, ktorý uzatvára zmluvu o dodávke alebo dodatok k zmluve, aby zabezpečil dodávku tepla pre konečných spotrebiteľov aj mimo vykurovacieho obdobia, čo musí, samozrejme, dohodnúť s konečnými spotrebiteľmi.

© energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.