Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
6. marca 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Temelín: Areva podpísala budúcu spoluprácu s českými firmami

Výberové konanie o dostavbu Temelína teraz smeruje do rozhodujúcej fázy. Uchádzači získali vlani od prevádzkovateľa elektrárne ČEZ súťažné podklady a teraz sa snažia získať väzby na české podniky. Účasť českých firiem na dostavbe Temelína síce nie je oficiálne podmienkou v súťažných podkladoch, zástupcovia ČEZ a štátu však niekoľkokrát zdôraznili, že pri výbere dodávateľa budú venovať týmto faktorom viac pozornosti.

Väčšina firiem, s ktorými Areva podpísala dohody o budúcej spolupráci, sa orientujú na strojárstvo. Pri dostavbe Temelína by dodávali veľkú časť technického zariadenia. Sú medzi nimi aj Baest Machines & Structures, Královopolská RIA, Metra Blansko, ABB, Abegu, Arak, Excon Steel, Mandika, Sigma Group a ZVVZ – Enven Engineering.

„Pri temelínskom projekte očakávame, že až 70 % prác ponúknu miestnym firmám,“ uviedol Valéry Lefevre, zástupca viceprezidenta pre nákup spoločnosti Areva. „Areva ponúka miestnemu priemyslu významné obchodné príležitosti aj pre projekty v zahraničí,“ dodal.

Okrem Arevy sa o dostavbu Temelína uchádza tuzemská Škoda JS v česko-ruskom konzorciu so spoločnosťami Atomstrojexport a Gidropress a tiež americká spoločnosť Westinghouse. Predloženie ponúk od účastníkov tendra sa čaká v polovici tohto roka. V roku 2013 by sa malo rozhodnúť o víťazovi tendra. Stavba tretieho a štvrtého bloku Temelína má byť hotová najneskôr v roku 2025.

Existuje ale i možnosť, že sa Temelín rozširovať nebude. Lidové noviny v sobotu (3.3.) s odvolaním sa na nemenovaných manažérov ČEZ informovali, že dostavbu Temelína môže ohroziť nízka cena elektriny na burzách. Rozšírenie elektrárne by sa tak podľa nich nemuselo vyplatiť.

Rosatom, ktorého súčasťou je Atomstrojexport, podpísal niekoľko zmlúv o budúcej spolupráci s českými firmami vlani. Boli medzi nimi aj Vítkovice alebo stavebná firma Hochtief. Vítkovice, I & C Energo a stavebná firma Metrostav podpísali zmluvy o budúcej spolupráci aj s Westinghouse.

„Vítkovice sú tradičným dodávateľom zariadení pre jadrové elektrárne. Chceme byť súčasťou dodávateľského reťazca pri dostavbe Temelína. Podpísali sme dohody s Rosatomom a Westinghouse a teraz logicky podpisujeme i s Arevou,“ povedala hovorkyňa Vítkovíc Eva Kijonková.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.