Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Teplaren
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Eflon (licencia Creative Commons)
10. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

TEKO bude žiadať vrátenie odstupného pre manažérov aj žalobami

Akciová spoločnosť Tepláreň Košice (TEKO) na základe podnetu Fondu národného majetku v nasledujúcich dňoch postupne osloví jednotlivých bývalých vrcholových manažérov spoločnosti s cieľom mimosúdne sa dohodnúť v kauze enormne vysokého odstupného. Ak sa nedohodnú, TEKO podá viacero návrhov na súd, ktorých cieľom bude ochrana majetku a práv spoločnosti. „FNM nám dal pokyn, aby sme právnou cestou začali vymáhať prostriedky, ktoré boli vyplatené bývalému manažmentu,“ povedal vo štvrtok na tlačovej besede v Košiciach generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Miroslav Nosál. Nepotvrdil, či v prípade nedohody spoločnosť okrem náhrady spôsobenej škody podá aj trestné oznámenie.

Fond národného majetku (FNM) po medializovaní kauzy s vysokým odstupným pre bývalého generálneho riaditeľa vo výške 90 tis. eur nariadil v TEKO hĺbkovú kontrolu zmlúv vrcholových manažérov, ktoré boli uzavreté od roku 2006 až do súčasnosti. Podľa Nosála sa dá vyčísliť celková suma, ktorá bola týmto osobám vyplatená, odmietol ju však v tejto fáze konkretizovať s tým, že je to otázka na FNM. Rovnako nepovedal, s koľkými osobami budú rokovať o náhrade spôsobenej škody a vrátení odstupného. Predseda dozornej rady Karol Hirman uviedol, že až keď budú podané žaloby, verejnosť sa dozvie, voči komu bola podaná súdna žaloba a akej čiastky sa bude TEKO domáhať.

Zo záverov vykonanej kontroly podľa Nosála vyplýva, že v niektorých prípadoch uzavreté dohody o skončení pracovného pomeru vrcholových manažérov nie sú platným právnym úkonom. Vyplatenie odstupného alebo náhrad pri skončení pracovného pomeru nemalo oporu v žiadnom zákonnom ustanovení. Neupravovali ho ani pracovné zmluvy, ktoré boli navyše uzavreté aj bez súhlasu príslušných orgánov spoločnosti. Nosál dodal, že po kontrole FNM pripravil návrh nového spôsobu kompenzácie a odmeňovania manažmentu spoločnosti.

TEKO v minulosti prekročilo limit predaja emisných kvót

Manažment TEKO zároveň informoval o tom, že košická tepláreň v minulosti prekročila limit predaja emisných kvót. Vyplýva to z analýzy, ktorú v týchto dňoch ukončila dozorná rada a predstavenstvo TEKO.  

Ako dnes informoval riaditeľ finančného úseku TEKO Ján Huraj, predaj týchto kvót mal výrazne pozitívny vplyv na výsledky hospodárenia spoločnosti. „Bez uvedených predajov by TEKO dosahovalo záporné hospodárske výsledky,“ povedal Huraj. Zdôraznil však, že spoločnosť predala ročne viac voľných emisných kvót, ako bol rozdiel medzi pridelenou kvótou na daný rok a reálnou produkciou CO2 v tonách. „Z toho dôvodu pre roky 2011 a 2012 spoločnosť môže počítať len s minimálnymi výnosmi z predaja emisných kvót, pričom zaplatená daň z usporených kvót bude omnoho vyššia ako výnosy z predaja,“ podčiarkol Huraj.

Podľa finančného riaditeľa predala spoločnosť v uplynulých rokoch viac ako 200.000 kvót navyše, čo prinieslo zisk viac ako 12 miliónov eur. „V tomto a budúcom roku budeme musieť preto predaj kvót výrazne obmedziť, pretože limit na predaj je už prekročený,“ doplnil Huraj s tým, že chýbajúce prostriedky bude musieť spoločnosť nahradiť zvýšenými výkonmi v iných činnostiach, alebo výrazným šetrením.

Zdroj: (c) SITA

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.