Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
uhlie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/[sic] (licencia Creative Commons)
12. októbra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Ťažba uhlia v Česku klesá

Podľa analýz českých ťažobných firiem bude za dva roky chýbať na trhu asi 4,5 mil. ton uhlia. So znižovaním produkcie počíta Czech Coal z Mostu a spoločnosť Sokolovská uhelná. Kríza nehrozí iba chomutovskú firmu Severočeské doly.

Czech Coal vyvíja tlak na prelomenie územných limitov pre ťažbu hnedého uhlia. Štát ich prijal ešte v roku 1991, aby sa zabránilo búraniu obývaných miest a dedín. Podľa odhadov spoločnosti klesne celková produkcia podniku o takmer 4 milióny ton uhlia.

Fyzické ložiská spoločnosti Sokolovská uholná sa postupne vyčerpávajú. Firma preto začala s riadeným znižovaním produkcie, aby sa udržala v prevádzke až do roku 2036. Celková ťažba má klesnúť z pôvodných 10 mil. ton ročne na zhruba 8 mil. ton.

Objem ťažby si zachovajú len Severočeské doly z Chomutova. Spoločnosť predpokladá vyčerpanie svojich dvoch najväčších dolov okolo roku 2040. Podľa odhadov sa na neobývanej ploche za hranicou územných limitov nachádza ešte zhruba 100 mil. ton uhlia, ktoré sa vyznačuje vysokou výhrevnosťou.

Východiskom zo súčasnej situácie by sa mohla stať hlbinná ťažba. V Česku sa už roky prevádzkuje na území Horního Jiřetína a ani zástancovia územných limitov proti nej neprotestujú. Czech Coal o takejto možnosti v súčasnosti neuvažuje. Dôvodom je technologická náročnosť a vysoké náklady.

Európska komisia plánuje zatvoriť nevýnosné uhoľné bane v EÚdo októbra 2014. V júli tohto roku schválila nariadenie, ktoré má ukončiť prúdenie štátnych dotácií pre nekonkurencieschopné čiernouhoľné bane. Nariadenie ovplyvní najmä Nemecko, Španielsko a Rumunsko. Čierne uhlie sa ťaží tiež v Poľsku, Maďarsku a Českej republike.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.