Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar fact sheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bathroom Improvement (licencia Creative Commons)
13. apríla 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Taliansko zníži podporu solárnej energie o 35 %

Vláda chce znížiť bremeno, ktorým podpora alternatívnej energie dolieha na domácnosti a priemyselné podniky v čase klesajúcej ekonomiky a nutnosti všeobecných úspor. Spotrebitelia elektriny doplácajú na OZE v podobe vyšších výkupných cien.

Vláda odhadla, že tento rok do októbra objem stimulov pre fotovoltaiku dosiahne 6 mld. eur, čo je úroveň, s ktorou sa počítalo až v roku 2016. Do roku 2020 by mohla stáť táto podpora asi 11 mld. eur ročne, čo pri rozložení programu podpory na 15-20 rokov predstavuje celkové náklady viac ako 150 mld. eur.

Taliansko zaviedlo v roku 2007 pre prevádzkovateľov solárnych elektrární dotácie na úkor spotrebiteľov a krajina sa tak vďaka tomu stala druhým najväčším svetovým trhom fotovoltaických zariadení po Nemecku. Inštalovaná kapacita solárnych elektrární v Taliansku sa vlani zvýšila na približne 3.000 MW z asi 1.000 MW na konci roku 2010. Tento rok by mala podľa asociácie podnikateľov vo fotovoltaike stúpnuť o ďalších viac ako 2.000 MW.

Subvencie pre prevádzkovateľov solárnych elektrární už prudko znížili aj ďalšie európske krajiny vrátane Španielska, Nemecka a Českej republiky. Európa si uvedomila, že v čase dlhovej krízy a novej ekonomickej recesie si nemôže dovoliť vysokú podporu najdrahšieho komerčného zdroja elektriny. To spolu s prepadom cien fotovoltaických zariadení v dôsledku nástupu čínskych výrobcov viedlo ku kríze v odvetví, kde v posledných mesiacoch hlási bankrot či problémy jeden výrobca za druhým.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.