Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
taliansko benatky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/llamnudds (licencia Creative Commons)
14. júna 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Taliani povedali nie jadrovej energii

Taliani si neželajú návrat k atómovej energii, privatizáciu vodných zdrojov ako aj čiastočnú trestnú imunitu pre predsedu vlády a ministrov. Rozhodli o tom v referendách, ktoré sa konali v nedeľu (12.6.) a v pondelok (13.6.). Premiér Silvio Berlusconi, pre ktorého boli referendá novým testom po nedávnom neúspechu v komunálnych voľbách, porážku uznal. „Budeme musieť povedať zbohom jadrovým elektrárňam a orientovať sa silno na obnoviteľné zdroje,“ uviedol šéf talianskej vlády.

Berlusconi povedal, že prijme rozhodnutie, ktoré vyjadrili voliči v referendách. „Rozhodnutie Talianov je jasné vo všetkých otázkach. Vláda a parlament teraz musia plne prijať výsledky všetkých štyroch referend,“ povedal premiér, ktorý sa sám rovnako ako mnohí jeho stúpenci hlasovania nezúčastnil a k rovnakému kroku márne vyzýval aj občanov.

V dvoch referendách týkajúcich sa vody sa Taliani vyslovili jednak pre zrušenie zákona, podľa ktorého sa voda pokladá za tovar a jednak pre zrušenie zákonnej normy, ktorá by umožňovala, aby sa na predaji vody zarábalo.

V štvrtom referende dali Taliani zelenú zrušeniu zákona, ktorý umožňoval premiérovi a ďalším činiteľom nezúčastniť sa kvôli pracovnej zaneprázdnenosti súdom, ktoré sa ich týkajú. Podľa jedného z iniciátorov referenda Antonia di Pietra Taliani svojimi hlasmi obnovili „svätý princíp“, podľa ktorého zákon platí rovnako pre všetkých.

Hlasovanie nemohlo prísť v horšom čase pre sedemdesiatštyriročného premiéra, ktorý je obžalovaný v niekoľkých procesoch. Najväčšiu pozornosť vzbudzuje ten, ktorý sa týka jeho údajného sexu s neplnoletou tanečnicou. Berlusconi sa už roky vyhýba súdnym sieňam. Ani včera (13.6.) sa „kvôli pracovnej zaneprázdnenosti“, konkrétne rokovaniu s izraelským poremiérom, nedostavil na súd, kde sa prejednával jeho prípad Mediaset, v ktorom je obvinený z finančných podvodov.

Výsledky referenda, v ktorom Taliani drvivou väčšinou – viac než 90 percentami hlasov – odmietli zákony shcválené Berlusconiho vládou, zasadili veľkú ranu premiérovi, ktorý je pod silným tlakom opozície. Tá dúfa, že momentálne ešte naliehavejšie zarezonuje otázka Berlusconiho demisie.

Hlasovania sa zúčastnil neobvykle vysoký počet obyvateľov – 57 %. Nutné kvórum pre uznanie platnosti referend bolo 51 % zapísaných voličov. Je to prvýkrát od roku 1995, kedy sa pri podobných hlasovaniach dosiahlo takejto účasti.

Taliani po skončení hlasovania slávili v uliciach nielen výsledky svojho hlasovania, ale tiež obrovskú účasť, ktorá podľa nich znamená, že sa „Taliani prebudili a nakoniec vzali osud do svojich rúk.“ Podľa niektorých to znamená aj začiatok konca pre Berlusconiho.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.