Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
sr legislativa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ honou (licencia Creative Commons)
3. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Systém financovania ropných zásob sa zmenil

Od 1. januára 2011 vstúpila do platnosti novela zákona o núdzových zásobách ropy. Zavádza sa ňou nový príspevok, ktorý budú odvádzať subjekty dovážajúce ropu a ropné výrobky z tretej krajiny na Slovensko. Legislatíva platí rovnako aj pre členské štáty Európskej únie.

Slovensko má v súčasnosti zabezpečené núdzové zásoby ropy a ropných produktov na 90 dní priemernej dennej spotreby. Financovanie tvorby a udržiavanie týchto zásob je pritom zabezpečené zo štátneho rozpočtu. Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) v spolupráci s ministerstvom financií však v súčasnosti hľadajú nový model ich financovania.

Okrem financovania je problémom aj nedostatok skladovacích kapacít na skladovanie núdzových zásob ropy na území SR. „Nedostatok skladovacích kapacít pre ropné výrobky nie je možné vzhľadom na chýbajúce finančné prostriedky štátneho rozpočtu v súčasnosti riešiť výstavbou nových skladovacích kapacít,“ upozorňuje SŠHR s tým, že naďalej hľadá možné riešenie tohto problému.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.