Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Atóm znak žltý - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
9. októbra 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

Švajčiarsko: Jadrový reaktor v Beznau je ako ementál

Blok Beznau 1 začal vyrábať elektrinu na Vianoce 1969. Nachádza sa asi 37 km od Zürichu a 10 km od hranice s Nemeckom. Aktuálne je najstarším prevádzkovaným reaktorom na svete. V marci tohto roka bol však odstavený. Prevádzkovateľ na ňom začal implementovať opatrenia odporúčané úradmi pre zvýšenie bezpečnosti, napr. nainštaloval dva záložné dieselgenerátory či vynovil hlavicu tlakovej nádoby reaktora.

Prevádzka bloku sa mala obnoviť v júli. Ultrazvukové merania ale odhalili v základoch tlakovej nádoby „maličké nepravidelnosti“ a kvôli potrebe ďalších analýz prevádzkovateľ spustenie reaktora odsunul na október. „Nejde o praskliny, ale pravdepodobne o špinu alebo odlišnosti v hrúbke materiálu na určitých miestach,“ vysvetľovala vtedy spoločnosť AXPO.

Národný jadrový inšpektorát ENSI potvrdil, že zaznamenané poruchy sú podobné tým, ktoré sa sa identifikovali pri belgických reaktoroch Doel 3 a Tihange 2. Aj tie sú od leta 2012 odstavené.

Špina či diery?

Denník Tages Anzeiger s odvolaním na dva nezávislé zdroje uviedol, že v plášti tlakovej nádoby je asi tisícka dier s priemerom 1,5 cm. Ďalšie noviny Tribune de Genève preto reaktor prirovnali k švajčiarskemu syru ementál.

Podľa aktuálnych informácií by sa mal prvý blok Beznau do prevádzky vrátiť vo februári. Ak sa však závažnosť problému potvrdí, reaktor by už mohol odísť do definitívnej penzie.

Francúzska protijadrová asociácia Sortir du nucléaire vlani v októbri vo svojej štúdii označila spomínaný reaktor v Beznau za štvrtý najnebezpečnejší jadrový blok na svete. V ich hodnotení takmer 200 reaktorov sa na prvých priečkach umiestnili elektrárne Jinshan a Kuosheng na ostrove Taiwan, tretia skončila elektráreň Metsamor v Arménsku.

Švajčiarska vláda v máji 2011 rozhodla, že sa už nebudú stavať nové atómové bloky a tie súčasné sa zatvoria po ukončení životnosti. Obdobne ako v Nemecku by sa tak aj v tejto alpskej krajine mala ukončiť produkcia elektriny z jadra, a to do roku 2034.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.