Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bana
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ alarch (licencia Creative Commons)
25. októbra 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Švajčiari obvinili šesť Čechov z nelegálnej privatizácie

Švajčiarska prokuratúra obvinila sedem ľudí, pravdepodobne ide o šesť Čechov a jedného Belgičana, z prania špinavých peňazí a podvodných finančných machinácií okolo privatizácie Mosteckej uhoľnej spoločnosti (MUS).

Švajčiarsko začalo vyšetrovanie tohto prípadu v roku 2005, uviedla vo vyhlásení tamojšia generálna prokuratúra. Po šiestich rokoch prešetrovania prokuratúra uviedla, že má dostatok dôkazov na obvinenie „manažérov tejto firmy z toho, že vytvorili mimoriadne zložitú štruktúru v rôznych krajinách, vrátane Švajčiarska, s cieľom spreneveriť majetok firmy na osobné účely.“ Takéto konanie týmto osobám umožnilo prevziať energetickú firmu „bez toho, že by museli minúť jeden cent.“ Významnú časť spreneverených aktív previedli do Švajčiarska, aby sa preprali, informovala ďalej prokuratúra. Zistilo sa, že s prípadom súviselo sto bankových účtov a Švajčiarsko v rámci predbežných opatrení zmrazilo aktíva v hodnote 600 mil. CHF.

V Českej republike začalo trestné konanie na základe informácií z právnej pomoci zo Švajčiarska koncom januára tohto roka, a to „pre podozrenie zo spáchania trestného činu prijímania úplatku a trestného činu úplatkárstva, a to v súvislosti s predajom štátneho podielu v MUS“, potvrdila hovorkyňa vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe Irena Válová. V polovici júla potom ČR požiadala Švajčiarsko o ďalšiu právnu pomoc, požadované informácie však ešte nedorazili.

Podľa informácii Hospodářských novín sa prípad týka vtedajšieho riaditeľa bane Antonína Koláčka, českošvajčiarskeho podnikateľa Jiřího Diviša a bývalýého vysokopostaveného manažéra Medzinárodného menového fondu Jacquesa de Groota.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.