Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zákon
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračné foto
22. novembra 2017 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Súdy o G-komponent zatiaľ prebiehajú v prospech výrobcov

Výrobcovia, ktorí sa domáhajú vrátenia tzv. G-komponentu, zatiaľ súdy vyhrávajú. Platí  to aspoň v prípade konaní proti SSE-Distribúcii, ktorá podľa našich informácií prehrala už päť procesov na okresných súdoch. Sudcovia zaviazali distribučnú spoločnosť vrátiť vyberaný G-komponent. Ide pritom o sumy niekoľko desiatok tisíc eur. Ďalším dôležitým míľnikom bude teraz rozhodnutie Krajského súdu v Žiline o odvolaní SSE-Distribúcia. Spoločnosť tvrdí, že postupovala v súlade s rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

„Jedná sa o veľmi náročné súdne spory a je potrebné oceniť sudcov, ktorí problematiku skúmajú do hĺbky a neboja sa rozhodnúť v prospech drobných výrobcov bojujúcich proti veľkým spoločnostiam so silným zázemím,“ konštatuje Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček & Partners.

Platba za prístup do sústavy, tzv. G-komponent, vstúpila do platnosti 1.1.2014 a jej výška sa odvíja od inštalovaného výkonu zariadenia. Týka sa všetkých výrobcov s výnimkou malých vodných elektrární a nevzťahuje sa ani na výrobu regulačnej elektriny.

Podľa rozhodnutia Ústavného súdu z 22.6.2016 nemusia výrobcovia elektriny bez uzavretej zmluvy o prístupe do distribučnej sústavy a distribúcii elektriny platiť tento poplatok. Povinnosť takejto platby totiž nevyplýva ani zo zákona o energetike ani inej primárnej legislatívy a musí byť teda ustanovená na zmluvnom základe. Toto rozhodnutie Ústavného súdu je základom pre vrátenie už uhradených platieb.

Na okresných súdoch po celom Slovensku prebiehajú desiatky konaní proti všetkým trom prevádzkovateľom regionálnych distribučných sústav, v ktorých producenti požadujú vrátenie platieb vo výške desiatok miliónov eur. Advokáti ale upozorňujú, že výrobcovia, ktorí ešte žalobu nepodali, by mali zvážiť ďalšie kroky do konca tohto roka. Vzhľadom na premlčanie sa totiž od januára 2018 nemusia svojich práv dovolať v plnej výške.

„Myslím si, že na Slovensku sa oplatí bojovať za svoje práva. Som síce realista, no verím, že aj Dávid môže poraziť Goliáša. Nám sa to na okresnom súde podarilo,“ tvrdí Miroslav Puliš, jeden z dotknutých výrobcov elektriny.

„Na Ústavnom súde sme zaznamenali dôležité víťazstvo, ktoré ale ani zďaleka nie je finálne. Distribučné spoločnosti G-komponent naďalej fakturujú a po novom chce tento poplatok štát údajne zaviesť aj na základe zmeny zákona,“ upozorňuje Veronika Galeková, riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

Zmenu plánuje ministerstvo hospodárstva ustanoviť v rámci pripravovanej novelyzákona o podpore obnoviteľných zdrojov.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.