Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
22. septembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Súčasťou solárneho projektu Desertec bude aj taliansky Enel

Taliansky Enel sa bude prostredníctvom svojej divízie obnoviteľných zdrojov Enel Green Power podieľať na projekte Desertec. Solárny megaprojekt má na území krajín severnej Afriky a na Blízkom východe vyrábať elektrickú energiu a podmorskými vysokonapäťovými káblami ju dovážať aj do Európy. Projekt sa zvlášť sústredí na využitie fotovoltaiky a termálne solárne elektrárne.

„Vďaka projektu Desertec sa premení púšť na veľký zdroj energie,“ informovala spoločnosť Slovenské elektrárne, ktorú ovláda taliansky Enel. Projekt by sa mal ukončiť do roku 2050. V súčasnosti už prebiehajú výberové konania na výstavbu úvodných projektov v Maroku a Tunisku. Ide najmä o 125 až 160-megawattovú termálnu solárnu elektráreň v Ouarzazate, juhovýchodne od mesta Marakeš. Táto elektráreň je prvou fázou 500-megawattového komplexu s ročnou výrobou 400 gigawatthodín elektrickej energie.

„S výnimkou Egypta dokáže Desertec v strednodobom horizonte pokryť rast spotreby energie v krajinách severnej Afriky, ktoré do roku 2020 čaká rast o 6,7 % ročne, čo korešponduje s piatimi percentami spotreby elektriny v Taliansku,“ uviedol generálny riaditeľ Enel Green Power Francesco Starace. Na projekte Desertec spolupracuje okrem Enelu ďalších dvadsať firiem. Konzorcium tvoria okrem energetických firiem aj telekomunikačné podniky a banky, medzi inými napríklad Siemens, E.ON, RWE alebo Deutsche Bank.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.