Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
biopolnohospodarstvo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Henk de Boer (licencia Creative Commons)
8. novembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Štúdia: Využívanie biopalív v EÚ môže zhoršiť životné prostredie

Európske ciele vo využívaní biopalív v doprave by mohli mať sekundárne dôsledky na životné prostredie. Environmentálne organizácie tiež upozorňujú na problém zaberania poľnohospodárskej pôdy za účelom výroby biopalív. Podľa nich sa tým môže ohroziť potravinová bezpečnosť krajín tretieho sveta.

Stanovený cieľ EÚ zvýši nároky na využívanie poľnohospodárskej pôdy. Zhruba 90 % biopalív výrobcovia vyprodukujú aj v roku 2020 z poľnohospodárskych plodín. Kvôli cieľom EÚ tak bude treba premeniť približne 69.000 štvorcových kilometrov na poľnohospodársku pôdu. Táto plocha zodpovedá asi dvojnásobnej rozlohe Belgického kráľovstva.

Štúdia predpovedá prudký rast skleníkového efektu. Zvýšenie podielu biopalív v doprave na 10 % zvýši emisie skleníkových plynov až o 56 miliónov ton skleníkových plynov ročne. Z členských krajín EÚ sa na tomto zvýšení bude najviac podieľať Veľká Británia. Krajina ročne vyprodukuje zhruba 13,3 miliónov ton skleníkových plynov.

Biopalivá škodlivejšie ako fosílne palivá?

Využitie biopalív v doprave bude mať podľa štúdie zhruba o 81 % až 167 % horšie dôsledky na životné prostredie ako využitie klasických fosílnych palív. Politici vidia riešenie v druhej generácii biopalív, ktoré by mali mať neporovnateľne vplyv na životné prostredie. Ich využívanie je v momentálne otázkou budúcnosti.

Pozície:

„Plán európskej 27-čky dáva spoločnostiam voľnú ruku k zaberaniu pôdy v najchudobnejších častiach sveta, aby tak naplnili naše nádrže skôr ako ich žalúdky. Európska energetická politika uvrhla do nebezpečenstva milióny ľudí a ohrozuje potravinovú bezpečnosť v Afrike.“

Laura Sullivanová  (organizácia Action Aid)

„Rozsah nebezpečenstva, ktoré európske krajiny spôsobia kvôli vlastným plánom na využitie bioaplív, je teraz jasný. Škody na lesoch a prírode budú šokujúce a to je len kvôli palivám do našich áut. Biopalivá budú ešte horím znečisťovateľom ako fosílne palivá.”

Adrian Bebb (organizácia Friends of the Earth Europe)

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.