Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar ruka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Pink Sherbet Photography (licencia Creative Commons)
14. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Štúdia: Solárne elektrárne vo vesmíre môžu fungovať už o 30 rokov

Celkové náklady projektu však štúdia neodhadla a skeptici o ekonomickej uskutočniteľnosti projektu silno pochybujú.

„Je zrejmé, že solárna energia dodávaná z kozmu by mohla hrať v 21. storočí veľmi  významnú rolu v uspokojovaní globálneho dopytu po energii,“ píše sa v štúdii vedenej dlhoročným pracovníkom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Johnom Mankinsom. Štúdia sa označuje za prvé široko založené medzinárodné zhodnotenie možných spôsobov získavania slnečnej energie vo vesmíre a jeho zasielania na Zem pomocou bezdrôtovej technológie.

Realita vs. fikcia

Štúdia predpokladá, že na orbite nad rovníkom sa vyšle postupne celý šik geostacionárnych satelitov, ktoré budú premieňať slnečnú energiu na elektrinu a tú posielať pomocou mikrovlných antén alebo laserov tam, kde to bude potrebné. Technicky sa údajne môže projekt uskutočniť za 10 až 20 rokov.

Ohľadom ekonomickej uskutočniteľnosti štúdia dospela k záveru, že vyhliadky sa tu za posledných desať rokov, čiastočne vďaka rozvoju fotovoltaických technológií, výrazne zlepšili. Skeptici však považujú celý projekt za zbožné prianie do tej doby, než sa náklady na vyslanie solárnych elektrární na orbite znížia najmenej na desatinu súčasnej úrovne. Ďalšími prekážkami budú vysoké náklady na vývoj, nárast kozmického odpadu a absencia trhových štúdií.

Štúdia pripúšťa, že projekt kozmickej energie budú zrejme musieť podporiť vlády. Súkromné financie budú síce potrebné, nepôjdu do toho ale samy, pretože s fázami vývoja a predvádzania budú spojené značné ekonomické neistoty a dĺžka projektu je komerčne neúnosná.

Štúdia však vidí veľký prísľub vo výraznom znížení nákladov na pilotný projekt vďaka lacným nosičom na jedno použitie, ktoré sa momentálne vyvíjajú pre iné kozmické účely, informoval Mankins telefonicky agentúre Reuters. Obmedzené predvedenie tak môže stáť podstatne menej, než sa predpokladalo. Aj tak ale bude vývoj a realizácia projektu stáť desiatky miliárd amerických dolárov.

Slnko ako predikovateľný zdroj?

Jeff Peacock, ktorý vedie divíziu výroby satelitov u amerického výrobcu leteckej a kozmickej techniky Boeing, povedal, že teoreticky by objem takto získanej slnečnej energie mohol dosiahnuť dvojnásobku solárnych technológií rozmiestnených na povrchu Zeme. Je to okrem iného preto, že satelity majú fungovať 24 hodín denne.

Myšlienka získavania elektrickej energie vo vesmíre sa v niekoľkých vlnách štúdie študuje už štyri desiatky rokov a jej výskum motivujú obavy o budúce vyčerpávania zdrojov a starosti o životné prostredie. Študijná skupina pri IAA považuje za potrebné, aby výskum a vývoj organizovali vlády spoločne a uskutočňoval sa za spolupráce vládnych a súkromných výskumných inštitúcií, priemyselných spoločností aj mimovládnych organizácií.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.