Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
vodna priehrada
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
vodná priehrada Foto: Flickr.com/The Zion View (licencia Creative Commons)
21. októbra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Štúdia: Elektrina z vody prispieva ku globálnemu otepľovaniu

Vodné elektrárne nie sú z pohľadu produkcie skleníkových plynov také neutrálne ako sa predpokladalo. Vedecký ústav Eawag vo Švajčiarsku podrobil skúmaniu priehradu Wohlen, ktorá leží v nadmorskej výške 500 metrov. Vplyvom vodných nádrží sa v oblasti uvoľňuje obrovské množstvo metánu. 

Jazero Wohlen ročne vyprodukuje 150 ton metánu. Ide o ekvivalent emisií oxidu uhličitého (CO2), ktoré vyprodukuje automobil po prejdení 25 mil. kilometrov. „Nádrž Wohlen pri Berne vypúšťa v priemere viac než 150 mg metánu z každého metra štvorcového denne. Je to najvyššia dávka nameraná v nádrži v strednej nadmorskej výške,“ uvádza sa v správe ústavu.

Odborníci z Eawagu skúmali tiež vysokohorské priehradné nádrže. Nízke  teploty a nízky prietok organických látok tam spôsobujú zreteľne nižšiu produkciu metánu v porovnaní s priehradami v stredných a nižších polohách. Pre porovnanie tiež skúmali tropické jazero Kariba v africkej Zambii, kde namerali „veľmi vysoké” úrovne produkcie metánu.

Metán je hlavnou zložkou prírodného plynu, ktorý vzniká fermentáciou organických látok živočíšneho alebo rastlinného pôvodu bez prítomnosti kyslíka. Uvoľňuje sa vo vlhkých oblastiach akými sú bažiny alebo hnijúce dná, ale tiež napr. v zažívacom trakte cicavcov.

V ovzduší metán absorbuje časť infračerveného žiarenia, ktoré vydáva Zem, čím sa  znemožňuje vyžarovanie tepla do vesmíru. Prichádza tým k ohrievaniu atmosféry. V skleníkovom efekte je tak až o 25 krát účinnejší než oxid uhličitý (CO2), ale do atmosféry sa dostane v podstatne menších množstvách.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.