Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektraren piestany
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Historická budova elektrárne v Piešťanoch. Foto: Michal Jesenič/energia.sk
29. októbra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Študentský projekt oživenia Elektrárne Piešťany získal architektonickú cenu

Návrh oživenia historickej budovy Elektrárne Piešťany a jej premeny na multifunkčné kultúrne centrum získal 2. cenu na architektonickej súťaži SAIE 2012 v talianskej Bologni. Aktuálny ročník sa zameral na inšpiratívne návrhy a riešenia opustených alebo zničených stavieb. ,,Toto fórum je v rámci významnosti medzinárodných podujatí v oblasti stavebníctva, architektúry a prezentácie nových technológií, niečo podobné ako ženevský alebo detroitský autosalón pre milovníkov áut,“ povedal po návrate z Talianska Vladimír Hain, ktorý je spolu s Michalom Ganobjakom autorom návrhu. Ocenenie sa vzťahuje aj na štúdiu rekonštrukcie bývalej kafilérie v Nitre, z ktorej by sa mal v budúcnosti stať akvapark.

Nevyužitá historická budova bývalej piešťanskej elektrárne sa v priebehu dvoch rokov premení na moderné interaktívne centrum „Eureka“. Jeho cieľovou skupinou budú hlavne deti a mládež, no mesto Piešťany zároveň získa reprezentatívny priestor na organizovanie kultúrno-spoločenských podujatí. „V našom projekte sme sa snažili robiť minimálne zásahy do pôvodnej historickej stavby starej elektrárne,“ uviedol v máji pre portál „energia“ Michal Ganobjak.

Záverečné hodnotenie poroty vyzdvihlo komplexnosť študentského návrhu. Projekt podľa nej prináša vzácnu ukážku komunikácie medzi architektmi, investorom a nezávislými odborníkmi spolu s pamiatkovým úradom. Pri zachovaní takejto spolupráce sa môže naplniť dlhodobá vízia projektu, ktorou je funkčné oživenie priestoru, uvádza sa ďalej v hodnotiacej správe. Porota zdôraznila aj regionálnu výnimočnosť projektu. V regióne strednej Európy je podľa nej iba veľmi málo podobných projektov na zachovanie priemyselnej architektúry.

Revitalizácia industriálneho priestoru si podľa odhadov investorov vyžiada 3,8 mil. eur. Projekt zatiaľ v plnej výške financuje majiteľ a správca objektu – spoločnosť Západoslovenská energetika. V ďalšej fáze by mali prispieť aj ďalší investori vrátane príspevku z európskych fondov. Prvé stavebné práce sa už začali v máji pričom ich ukončenie je predbežne naplánované v roku 2014. „Prvá etapa výstavby, ak nám vyjdú prostriedky, by sa mala ukončiť v mesiacoch júl – august 2013. Je to rozrátané asi na 60 týždňov práce,“ uviedol v máji pre portál „energia“  hovorca spoločnosti ZSE Ján Orlovský.

Na fotke zľava: Michal Ganobjak, taliansky architekt a predseda poroty Mario Cucinella a Vladimír Hain. Foto: ZSE, a.s.

Elektráreň Piešťany bola postavená v roku 1906 a má status národno-kultúrnej pamiatky. V čase svojho vzniku išlo o jednu z prvých rakúsko-uhorských elektrární na báze mazutu. Po vojne v roku 1946 sa elektráreň vyradila z prevádzky. Až do 90. rokov 20. storočia však slúžila ako transformátorovňa a rozvodňa.

Spoločnosť Západoslovenská energetika, a.s. v roku 2008 vyhlásila súťaž pre študentov architektúry o najlepší návrh na rekonštrukciu tehlovej budovy elektrárne. Porotu najviac zaujal spoločný projekt Michal Ganobjaka a Vladimíra Haina.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.