Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Modrá váha
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net
11. júna 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Strata podpory pre OZE a KVET pokračuje na súdoch

Štátnu podporu formou doplatku a povinným výkupom na straty v tomto roku stratilo viac než 1100 výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov a kombinovanou výrobou. Viacerí postihnutí producenti, najmä fotovoltici a prevádzkovatelia bioplynových staníc, podali žaloby voči konaniu regionálnych distribučných spoločností na príslušné súdy v Bratislave, Žiline a Košiciach, prostredníctvom ktorých sa domáhajú poskytovania podpory. Tieto spory však môžu trvať aj niekoľko rokov.

Na pozadí sporov o tom, či výrobca má nárok na podporu alebo nie, sa preto podávajú aj návrhy na vydanie predbežného opatrenia. Súd nimi zaväzuje prevádzkovateľa distribučnej siete, aby podporu vyplácal, kým nebude rozhodnuté vo veci samej.

Žilina zamieta predbežné opatrenia

Okresný súd Žilina, ktorý rieši žaloby voči SSE-Distribúcia (Stredoslovenská energetika), vydal od 1.1. až do 5.6.2015 podľa údajov poskytnutých samotným súdom len 2 predbežné opatrenia. Naopak 56 návrhov bolo zamietnutých.

„Máme však vedomosť aj o iných prípadoch, kde bolo na prvom stupni vydané predbežné opatrenie,“ uviedol Pavol Poláček, partner v advokátskej kancelárii Semančín Poláček.

K 19.5. totiž v odvolacom konaní Krajský súd v Žiline evidoval 11 sporov, z toho 7 bolo ukončených. Ani v jednom z nich nebolo vydané predbežné opatrenie. Spomedzi rozhodnutých sporov v piatich prípadoch Krajský súd v Žiline zrušil predbežné opatrenie, ktoré bolo nariadené okresným súdom, v dvoch prípadoch potvrdil ich nenariadenie.

Vzhľadom na počet zamietavých rozhodnutí Pavol Poláček považuje za málo pravdepodobné, že by sa žilinský krajský súd od svojej doterajšej rozhodovacej činnosti odchýlil.

Východ vydáva, západ mlčí

Pokiaľ ide o monitoring predbežných opatrení v sporoch voči Východoslovenskej distribučnej (VSE), Okresný súd Košice I vydal do 15.5. predbežné opatrenie v 33 prípadoch. V dvoch prípadoch návrh na jeho nariadenie zamietol.

V rovnakom období Krajský súd v Košiciach v odvolacom konaní vydal predbežné opatrenie v jednom prípade. O 6 odvolaniach podaných zo strany VSD/VSE ešte krajský súd nerozhodol. Pre ďalší vývoj predbežných opatrení bude preto kľúčové, aký postoj zaujme košický krajský súd v nasledujúcich rozhodnutiach.

Aj tu advokát Poláček hovorí o ďalších prípadoch, kde okresný súd vydal predbežné opatrenie. Pripúšťa tiež existenciu iných odvolaní, kde spis ešte nebol postúpený na krajský súd.

Prehľad stavu vydávania predbežných opatrení na západe Slovenska nie je jasný. „Súdy v Bratislave tieto informácie odmietli poskytnúť,“ vysvetlil advokát Poláček.

Pavol Poláček považuje rozdielnosť v rozhodovaní súdov pri vydávaní predbežných opatrení za vážny problém. Právna istota, že na rovnakú otázku sa v podobných prípadoch dáva tá istá odpoveď je v právnom štáte nevyhnutná. „Protichodné rozhodnutia súdov neprispievajú k naplneniu právnej istoty ani k dôvere v spravodlivé súdne konanie,“ dodáva advokát Poláček.

Mnohí dotknutí výrobcovia elektriny sa obrátili na súd s návrhom na vydanie predbežného opatrenia práve z dôvodu, že súdy vo viacerých prípadoch predbežné opatrenia už vydali.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.