Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar spain
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.Com / Port of San Diego (licencia Creative Commons)
13. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Stop stav pre solárne elektrárne v Česku bude trvať aj po novom roku

Operátor českej prenosovej sústavy ČEPS považuje počet žiadostí o pripojenie solárnych zdrojov za stále príliš vysoký. Mohlo by tak prísť k ohrozeniu bezpečnosti a spoľahlivosti elektrizačnej sústavy. Pripojovanie nových zdrojov tak napriek nedávno novelizovanej legislatíve ostáva aj naďalej pozastavené. „Stop stav kvôli bezpečnosti a spoľahlivosti elektrizačnej sústavy aj naďalej trvá a bohužiaľ nie sme schopní odhadnúť, kedy sa skončí,“ povedal hovorca ČEZ Ladislav Kříž.

„Priebežné informácie o vydaných licenciách pre fotovoltaické elektrárne, ktoré má ČEPS od regulátora k dispozícii nasvedčujú tomu, že predpoklady, z ktorých vychádzal pri žiadosti o pozastavenie pripojovania nových zdrojov, stále platia,“ vyhlásila Eva Vítková z ČEPS. Upozornila tiež, že do sústavy sa najviac pripájajú veterné elektrárne.

Do siete sa majú pripojiť len vybraní žiadatelia. Ako uviedol Kříž, musia mať platnú licenciu alebo uzavreli príslušnú zmluvu skôr a splnili tak všetky podmienky. „Šancu na pripojenie k sieti tak ani od Nového roku nebudú mať nové strešné inštalácie do 30 kilowattov, ktorým dali zákonodarci prednosť okrem iného tým, že na ne neuvalili novú solárnu daň,“ uviedol český internetový denník E15.

Jasnejšie až v nasledujúcom roku

K prehodnoteniu situácie zo strany ČEZ a ČEPS zrejme príde až v nasledujúcom roku. „V tom čase už bude zrejmé,  koľko elektrární a aký inštalovaný výkon fotovoltaických a veterných elektrární sa pripojil do siete a akým spôsobom sa prejavila už prijatá novela zákona o podpore elektriny z obnoviteľných zdrojov,“ vyhlásila Vítková z ČEPS.

Česká elektrizačná sústava je za súčasných podmienok schopná prijať 1.650 MW súčasne vyrábaného výkonu z fotovoltaických a veterných elektrární. Ide asi o 2.200 MW inštalovaného výkonu týchto zdrojov.

Energetický regulačný úrad (ERÚ) vydal licencie na pripojenie výkonu 1.362 MW inštalovaného vo fotovoltaických elektrárňach, ktoré už vstúpili do platnosti. Licencie na ďalších 347 MW momentálne čakajú na vstup do platnosti. Inštalovaný výkon veterných zdrojoch by mal na konci tohto roku dosiahnuť 230 MW.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.