Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bioplynova stanica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
bioplynova stanica Foto: Západoslovenská energetika
17. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Stop podpore bioplynu v Česku môže zraziť investície do odvetvia až o polovicu

Koniec štátnej podpory bioplynu v Českej republike je nekoncepčný krok a poškodí celé podnikateľské odvetvie. Myslí si to Jan Habart, predseda CZ Biom – Českého sdružení pro biomasu. Podľa neho klesnú investície do bioplyniek až o polovicu. Od januára 2011 vložili investori v Česku do výroby staníc 2,89 miliardy českých korún, pričom tretinu z týchto prostriedkov tvorili dotácie. Dotácie sa rozhodli zastaviť české ministerstvo průmyslu ako aj ministerstvo poľnohospodárstva.

Minister priemyslu a obchodu Martin Kocourek minulý týždeň povedal, že nekontrolovateľný rozvoj bioplynových staníc môže spôsobiť zdraženie elektrickej energie. Od nasledujúceho roku by elektrina kvôli bioplynu mohla podľa neho zdražieť pre domácnosti o 1,7 % a pre veľkoodberateľov o 2,5 %.

„Je pravdepodobné, že ak zostanú dotácie zrušené, príde k zníženiu investícií až o polovicu. Čím by mohol zároveň klesnúť aj obrat zainteresovaných stavebných firiem,“ uviedol Habart. Arbitrážami sa ale dotknuté firmy podľa šéfa združenia brániť nechystajú.

V súčasnosti je inštalovaný výkon pripojených bioplynových staníc v Česku 128 MW. Ministerstvo průmyslu a obchodu zároveň eviduje ďalších 40 žiadostí o dotácie na projekty vo výške 1,1 miliardy českých korún. Bioplynové stanice majú v českej distribučnej sieti na rok 2012 rezervovaný inštalovaný výkon 423 MW. To je viac než predpokladá Národný akčný plán, v rámci ktorého sa Česko ako člen EÚ zaviazalo v roku 2020 produkovať 13 % energie z obnoviteľných zdrojov.

Ak sa ale investície do bioplynových staníc kvôli zastavenej štátnej podpore skutočne znížia, hrozí podľa Habarta, že plnenie Národného akčného plánu sa môže ohroziť.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR podporuje výstavbu bioplynových staníc programom Ekoenergia. V minulosti na 39 projektov poskytlo 733 miliónov českých korún, ďalšie peniaze ale žiadatelia už podľa Kocourka nedostanú. Zároveň sa sprísni aj podpora biomasy.

„Záujemcovia o dotáciu už investovali do svojho projektu nemalé peniaze a so štátnou pomocou počítali. Je to zo strany štátu neuveriteľne nekoncepčné a nepredvídateľné opatrenie, ktoré len ďalej odradí ako domácich, tak zahraničných investorov,“ poznamenal Habart.

Dotácie pre bioplynové stanice zastavilo už skô tiež ministerstvo poľnohospodárstva, ktoré ich podporovalo v rámci programu Rozvoj vidieka. Doteraz na 146 projektov bioplynových staníc poskytlo 2,6 miliardy českých korún. Momentálne registruje žiadosti o dotácie na ďalších približne 105 projektov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.