Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Hádka - freedigitalphotos.net
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto
10. februára 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Štátny energetický holding je opäť v hre

Štát chce mať silnejšie slovo v energetike. S takýmto posolstvom prišla vláda po skončení poslednej koaličnej rady. Pri plnení tohto zámeru sa má oprášiť  aj vízia štátneho energetického holdingu, ktorý by spravoval podiely v energetických podnikoch. Ešte vlani rezort hospodárstva na takomto koncepte nepracoval, nebol ani súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Základné obrysy holdingu sa načrtli v roku 2007, bližšie ich rozpracovalo ministerstvo hospodárstva pod vedením Tomáša Malatinského. „Pripravili sme zámer takejto spoločnosti, ktorá by mala za úlohu skvalitniť výkon akcionárskych práv v energetických spoločnostiach, kde má štát stopercentnú väčšinu alebo väčšinový podiel bez manažérskych právomocí. Malo by to samozrejme aj generovať dividendu ako pre štátny rozpočet tak pre nejaké strategické zámery štátu či už pre podporu OZE alebo spätných akvizícií do energetických spoločností,“ povedal tento týždeň pre RTVS.

Kvalitnejšie analytické zázemie

Kauza so zvýšenými zálohovými faktúrami za energie nastolila otázku, ako efektívne vie štát  prostredníctvom  svojich nominantov v predstavenstvách či dozorných  radách kontrolovať dianie v distribučkách. „Zástupcovia štátu sú odkázaní na informácie, ktoré dostanú zvnútra tej spoločnosti, ktorú manažérsky spravuje partner, menšinový majiteľ. Cez energetický holding by sme mali vlastné analytické štruktúry, ktoré majú svoje právne a ekonomické zázemie. Teraz majú zázemie pár ľudí na ministerstve, inak sú odkázaní sami na seba. To je nedostatočné,“ dodal Malatinský, ktorý dnes šéfuje Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR.

O energetickom holdingu by sa malo hovoriť aj na najbližšej koaličnej rade, ktorá sa uskutoční v utorok 14. februára a má byť venovaná výhradne energetike. „Konkrétna podoba holdingu, jeho postavenie a ďalšie otázky, ktoré s tým súvisia, sú momentálne predčasné a musí im predchádzať širšia odborná a politická diskusia. Do úvahy však prichádza aj rovnocenná alternatíva posilnenia pozície ministerstva, kde by sa intenzívnejšie riešili širšie aspekty riadenia strategických podnikov s účasťou štátu,“ povedal pre náš portál Maroš Stano, hovorca rezortu hospodárstva.

Prerastanie politiky do energetiky?

Podľa analytika Jána Pištu slovenská politická kultúra dospela do stavu, kedy sa žiadne ekonomické rozhodnutia v štátnej sfére nezaobídu bez politikov. „Preto aj tento holding, akokoľvek sofistikovane premyslený, bude len iná forma existujúceho politického vplyvu v energetike. S jediným rozdielom: medzi vládu a samotné štátne podniky bude vsunutý medzičlánok, ktorý odbremení príslušného ministra od výkonu svojich akcionárskych práv a zároveň koncentruje moc nad štátnou energetikou do rúk nominanta jedinej strany,“ skonštatoval pre náš portál Pišta, ktorý pôsobí v spoločnosti JPX.

Ak by podľa neho stál na čele holdingu zodpovedný a vzdelaný manažér s vysokou mierou nezávislosti, mohol by byť silným protihráčom voči súkromným vlastníkom a ich privátnym záujmom. „V súčasnosti je výkonná moc štátu nad jeho podielmi v energetických podnikoch rozosiata medzi množstvo členov predstavenstiev, ktorí sú viacmenej bezprizorní politickí nominanti často dokonca bez príslušných zručností a kompetencií. Členovia dozorných rád nestoja pritom ani za zmienku. A tak súkromní vlastníci vlastne nemajú žiadneho kompetentného spoluvlastníka, s ktorým by museli konzultovať všetky dôležité záležitosti svojej firmy. Ak by túto medzeru dokázal štátny holding zaplniť, bolo by to určite na osoh všetkým,“ uzavrel. 

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.