Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Peter Žiga (20-9-2017) -  energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk
20. septembra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Žiga: Štátny energetický holding má zastrešiť SPP

Kauza s cenami energií vrátila na koaličný stôl myšlienku energetického holdingu. Ten má združovať štátne podiely v energetických podnikoch. Ako pre náš portál povedal minister hospodárstva Peter Žiga, rezort zvažoval dve alternatívy. „Jedna, že by sme z SPP ako matky vytvorili štátny energetický holding. Druhá alternatíva bola, že vytvoríme novú entitu. Analýzy ukazujú, že by to malo byť zriadené pod matkou SPP. V zásade tí, ktorí vedú matku SPP budú pracovať na celej architektúre nového holdingu. Samozrejme, za súčinnosti Ministerstva hospodárstva SR,”dodal. 

Zriadenie holdingu však dnes naráža na legislatívne prekážky. Do takéhoto subjektu nemôžu byť začlenené všetky firmy, v ktorých má štát akcionársky podiel. Z účasti v holdingu napríklad platný zákon o energetike špecificky vylučuje Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu (SEPS). „Zatiaľ to platí,” zdôraznil Žiga. V súčasnosti ministerstvo finišuje s analýzou, ktorá rieši technické detaily, ako budeš holding fungovať. „Časť analýz už máme ukončených. Ešte riešime presne takéto veci. Okruh verejných financií, ktoré spoločnosti môžu, ktoré nemôžu…,” poznamenal.

Začiatkom roka Žiga uviedol, že zriadenie holdingu bude mať aj obchodný zmysel. Nemal by sa podľa premeniť na molocha, ale naopak modernú flexibilnú spoločnosť, ktorú vtedy prirovnal k európskym energetickým skupinám ČEZ, MOL alebo EdF.

O tom, ako by štát mohol efektívnejšie spravovať svoje podiely v energetických firmách, sa začalo opäť diskutovať po vypuknutí chaosu s cenami energií. Myšlienka holdingu však nie je novinkou. Prvýkrát sa dostala do pozornosti už v roku 2007, detailnejšie projekt rozpracoval rezort hospodárstva pod vedením Tomáša Malatinského.

Zbližovanie ministerstva a SPP prebieha na viacerých úrovniach. V tieto dni finišuje aj sťahovanie zamestnancov ministerstva do areálu plynárov, od ktorých si prenajali časť priestorov. Zdá sa, že sídlo prípadného holdingu je tak jasné.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.