Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
PV panely
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / U.S. Army Environmental Command (licencia Creative Commons)
4. apríla 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Štátna podpora solárnej energie sa zníži

Pondelok – 7.3.2011

Slovensko:

Vládny kabinet sa snaží rokovať s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o možnostiach ako znížiť ceny energií. V Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu to vyhlásila premiérka Iveta Radičová. (viac informácií)

Privatizácia by sa podľa predsedu parlamentného výboru pre hospodárstvo Stanislava Janiša mala uskutočniť dvojkolovo. Ako ďalej uviedol, je potrebná vzhľadom na hospodárske výsledky teplární a zrovnoprávnenie na trhu. (viac informácií)

Dojazd elektrických áut na trase Bratislava – Viedeň by v budúcnosti nemal predstavovať problém. Medzi hlavnými mestami Slovenska a Rakúska totiž vznikne sieť nabíjacích staníc pre elektromobily v rámci cezhraničného projektu elektromobility VIBRATE. V rámci projektu sa má do roku 2013 postaviť 50 takýchto staníc, z toho minimálne 8 na území Bratislavy. (viac informácií)

Európska únia:

Rakúsky petičný plebiscit o vystúpení krajiny z Euratomu, ktorý presadzujú odporcovia jadrovej energetiky, sa doteraz javí ako veľký prepadák. Občania prejavujú o možnosť vyjadriť sa v tejto veci len okrajový záujem. (viac informácií)

Český ČEZ Energo chce do 10 rokov inštalovať po krajine stovky malých kogeneračných jednotiek s výkonom do 5 MW. (viac informácií)

Svet:

Staronovým šéfom ruského plynárenského monopolu Gazprom sa stane Alexej Miller. Do funkcie ho na ďalších 5 rokov menoval ruský premiér Vladimír Putin. (viac informácií)

Utorok – 8.3. 2011

Slovensko:

Novým štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva by sa mal stať miesto Martina Chrena Marián Takáč. (viac informácií)

Cena elektriny by sa mohla znížiť vďaka prijatiu tretieho liberalizačného balíčka do slovenskej legislatívy ako aj menším záujmom investorov o pripájanie slnečných elektrární ako predpokladal ÚRSO. (viac informácií)

Slovensko bude meškať s implementáciou tretieho liberalizačného balíčka do slovenskej legislatívy. Transpozícia energetického balíčka mala byť pritom ukončená v marci tohto roka. (viac informácií)

Európska únia:

V uplynulom roku pokrývali obnoviteľné zdroje energie viac ako 8 percent spotreby energie v Českej republike. Vyplýva to z údajov českého Energetického regulačného úradu (ERÚ). (viac informácií)

Svet:

Spolu so Saudskou Arábiou zvýšia dodávky ropy na medzinárodný trh aj ďalší členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Tým odstránia výpadok jej vývozu z Líbye. Od začiatku apríla budú dodávať viac o 300 tis. barelov aj Kuvajt, Spojené arabské emiráty a Nigéria. So saudskoarabským príspevkom by sa mal teda líbyjský výpadok úplne eliminovať. (viac informácií)

Streda – 9.3. 2011

Slovensko:

Mestský súd v Prahe, ako odvolací súd, rozhodol v exekučnej veci navrhovateľa – spoločnosti Quick Power Plant proti spoločnosti Transpetrol o zaplatenie dlžnej sumy, v prospech slovenského prepravcu ropy. (viac informácií)

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) bude mať od apríla nového štátneho tajomníka. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila za nového tajomníka Kristiána Takáča. Vládny kabinet zároveň schválil odvolanie Martina Chrena z funkcie štátneho tajomníka. Ten skončí na svojej pozícii 21. marca. (viac informácií)

Svet:

Budúcnosť plánovaného plynovodu Nabucco je neistá. Investori zvažujú odstúpenie z projektu, lebo rast predpokladaných nákladov výrazne ohrozuje návratnosť celého projektu. (viac informácií)

Banky kvôli americkým sankciám voči Líbyi odmietajú zúčtovať všetky dolárové transakcie s Líbyou. Obchodovanie s líbyjskou ropou sa preto de facto včera zastavilo, informovali agentúru Reuters obchodníci z burzy. (viac informácií)

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) rokovala o tom, či sa kartel musí stretnúť, aby sa zaoberal rastúcimi cenami a výpadkom dodávok z Líbye, ale je presvedčená, že dodávky sú primerané, povedal delegát OPEC-u. (viac informácií)

Štvrtok – 10.3.2011

Slovensko:

Prvý a druhý blok Atómovej elektrárne Mochovce získali od Úradu jadrového dozoru SR povolenie na prevádzku do roku 2021. (viac informácií)

Predseda dozornej rady Karol Hirman uviedol, že až keď budú podané žaloby, verejnosť sa dozvie, voči komu bola podaná súdna žaloba a akej čiastky sa bude TEKO domáhať. (viac informácií)

Investori, ktorí plánujú postaviť na Slovensku slnečnú elektráreň po 30. júni tohto roka, môžu počítať s garanciou výkupnej ceny elektriny len vo výške 259,17 eura za megawatthodinu. Tá pritom môže byť vyrobená len vo fotovoltickom zariadení s výkonom do 100 kilowattov. (viac informácií)

Európska únia:

Vlastníkom emisných povoleniek, ktoré boli odcudzené pri hackerskom útoku v januári, ich vláda ČR dočasne nahradí. Uviedol to včera (9.3.) po rokovaní vlády český premiér Petr Nečas. (viac informácií)

Piatok – 11.3.2011

Európska únia:    

Prevádzkovateľ českej prenosovej sústavy ČEPS dosiahol v minulom roku čistý zisk 1,7 mld. českých korún. (viac informácií)

Svet:

Povstalecká Národná rada v Líbyi nemá v pláne ohroziť platné ropné kontrakty. Ťažbu ropy momentálne výrazne znižujú útoky jednotiek vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa rady to výrazne ovplyvňuje plány na zvýšenie ropnej produkcie. (viac informácií)

Zemetrasenie s magnitúdom 8,9 dnes zasiahlo severovýchodnú časť Japonska. Úrady nariadili evakuáciu takmer troch tisícok obyvateľov v okolí jadrovej elektrárne vo Fukušime. Je to vôbec po prvýkrát, čo Japonsko v atómovej elektrárni vyhlásilo stav ohrozenia. Ide o najničivejšie zemetrasenie v krajine od poslednej štvrtiny 19. storočia. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.