Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Inteligentný elektromer IMS VSD - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná fotka. Zdroj:TASR/František Iván
15. marca 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Staronová vyhláška „potopila“ odberateľov so smart metrami

Veľkým prínosom zrušenej cenovej vyhlášky v elektroenergetike malo byť, že konečne zadefinovala sadzby pre odberné miesta s nainštalovanými inteligentnými meracími systémami (IMS). Výmena starých meradiel za smart metre prebieha už tretí rok. Samotné domácnosti a malé podniky, ktoré sú už nimi vybavené, z nich ale dosiaľ finančný prínos nemali.

Mohli si síce sledovať  na displeji svoju aktuálnu spotrebu, zmenila sa im výška záloh aj ročná fakturácia na mesačnú, pribudli im nové povinnosti a zvýšilo sa riziko penalizácie, v praxi ale neušetrili. Rigidná cenová regulácia totiž neumožňovala dynamickú tarifikáciu a výhodnejšie sadzby v čase najnižšej spotreby, napríklad poobede, v noci či cez víkendy. Zrušená vyhláška tiež umožňovala dohodnúť sa s dodávateľom na neregulovanej cene.

Tým, že došlo k návratu k vyhláške platnej do konca minulého roka, sa vyhliadka úspor rozplynula a smart meter je u regulovaných odberateľov opäť skôr hračkou než užitočným nástrojom šetrenia.

Okrem špeciálnej sadzby pre odberateľov s IMS mala byť novinkou aj sadzba pre nabíjacie zariadenia elektromobilov. Ani tá už nie je k dispozícii. Štát pritom nákup elektromobilov dotuje bonusom až 5000 eur.

Na možnosť variabilnej tarifikácie už vlani zareagovali aj dodávatelia. Firma Magna Energia začala domácnostiam s IMS ponúkať vlastnú tarifikáciu s viacerými časovými pásmami. Ak napríklad majiteľ rodinného domu s tepelným čerpadlom prestavil časový spínač na noc, ušetriť mohol aj tretinu nákladov.

Od začiatku tohto roka začali inovatívne sadzby využívať aj ďalšie firmy. Východoslovenská energetika ako jediná spomedzi trojice tradičných dodávateľov elektriny ponúkla aj sadzbu pre elektromobily. Teraz si musia zákazníci na odberných miestach s nabíjačkou pre elektromobily vyberať zo štandardných produktov.

Čo na zmarené možnosti a návrat do minulosti hovoria dodávatelia či ÚRSO?

Prístupy dodávateľov sa rôznia

„Pre nás je v prvom rade sklamaním skutočnosť, že nikto zo zodpovedných sa za vzniknutú situáciu odberateľom, a ani nám dodávateľom, neospravedlnil. Druhým sklamaním je, že nová narýchlo vydaná vyhláška pozabudla na nové trendy a problematiku inteligentných meracích systémov úplne ignoruje,“ uviedol Martin Ondko v úvodníku časopisu Magna Energy Advisor 01/2017.

Variabilnú tarifikáciu ako jeden z produktov ale spoločnosť naďalej ponúka odberateľom v segmente domácností aj ako novinku pre firemných odberateľov. U odberateľov s IMS totiž má dispozícii priebehové meranie s denným odpočtom nameraných dát. Dodatky k zmluvám vzťahujúce sa k dynamickým tarifám uzavrelo s Magna Energia viac než sto domácností.

Problém však je, že distribútori delia tarify na vysokú a nízku a môžu podľa vlastných pravidiel blokovať spotrebiče na diaľku. Spotrebu domácnosti tak môžu obmedzovať aj v čase, kedy by mohla elektrinu odoberať najvýhodnejšie. Martin Ondko upozornil, že dodávateľ nevie, kedy presne k blokácii dochádza. Výsledkom je rozpor medzi obchodnou stratégiou a realitou technického riešenia.

„Domácnosti by mohli vďaka dynamickým tarifám optimalizovať svoju spotrebu a ušetriť. Predpokladáme, že sa diskusia k tejto téme čoskoro otvorí. VSE je pripravená podporiť zavedenie nových sadzieb pre svojich zákazníkov, aby zákazníci mali z IMS nie len praktický prínos, ale aj finančný,“ uviedla pre náš portál Katarína Šulíková z Východoslovenskej energetiky.

Nadšenie z IMS a potenciálu úspor naopak nezdieľa Stanislav Kovalík, konateľ spoločnosti ČEZ Slovensko.

„Plošnú inštaláciu IMS v segmente domácnosti považujem za neefektívnu. Náklady na tento typ merania budú musieť byt premietnuté v cenách jednotlivých distribútorov, ktorí IMS inštalujú. Navyše, variabilná tarifikácia či mnohopásmová sadzba spôsobuje zvýšenie neprehľadnosti faktúr a ponúka možnosti netransparentnej aj keď, v ideálnom prípade férového prístupu dodávateľov, na trh naviazanej cenotvorby,“ uviedol Kovalík pre náš portál.

Navyše upozornil, že pre segment malých podnikov IMS znamená prechod na vyhodnocovanie odberových parametrov distribútorom a v prípade ich nedodržania sú vystavení následnej penalizácii. To znamená zvýšenie nákladov podnikateľov na jednej strane s prospechom zvýšených tržieb z pokút pre distribútora na strane druhej.

Kovalík ale zároveň dodal: „S rozvojom decentralizovanej energetiky však IMS získa na význame, určite ale nepôjde o masové využitie minimálne v strednodobom horizonte.“

Deklarácie úradu pokračujú

Regulačného úradu sme sa pýtali, aký postup po zneplatnení taríf pre IMS a elektromobily odporúčajú dodávateľom a či ÚRSO plánuje do budúcna vrátiť predmetné sadzby do reality.  

„Zavádzanie IMS je pre rozvoj energetiky nevyhnutnosťou a úrad bude v tejto oblasti v budúcnosti určite pokračovať,“ reagoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Napokon, tento smer určil základný dokument systému regulácie slovenskej energetiky – Regulačná politika 2017 – 2021. „Príprava a urýchlené zavedenie novej tarifnej štruktúry, ktorá zohľadní zavedenie IMS, bude dôležitá pre napĺňanie zámerov v oblasti energetickej efektívnosti, ale aj riadenia nákladov koncovými odberateľmi elektriny a riadenia svojich účtov,“ píše sa v dokumente.

© energia.sk

Foto: Východoslovenská distribučná, a.s.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.