Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
25. novembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

P. Šramko: V roku 2011 predstavíme vnútrodenný „market coupling“ s Českom

Prepojením spotových trhov s elektrinou medzi Českom a Slovenskom sa začalo pri obchodovaní na trhu s využívaním metódy implicitnej alokácie. „Znamená to, že súčasťou ceny elektriny je aj cena cezhraničnej výmeny – na rozdiel od explicitnej alokácie, kde obchodník s elektrinou musí získať kapacitu v aukcii,“ vysvetlil Pavel Šramko, riaditeľ Organizátora krátkodobého trhu s elektrinou (OKTE), ktorý začne svoje úlohy vykonávať od 1. januára 2011 (viac informácií).

Čo priniesol česko-slovenský „market coupling“?

Dôsledkom spoločného trhu s elektrinou je niekoľkonásobný nárast obchodnej výmeny medzi krajinami. Integrácia spoločných trhov z roku 2009 priniesla podľa Šramka niekoľko výhod:

  • maximalizácia využitia existujúcich cezhraničných kapacít,
  • zníženie rizika pre účastníkov obchodovania pri nákupe elektriny,
  • transparentnosť stanovovania cien,
  • prínos pre riadenie energetických sústav.

Vnútrodenný trh s Českom v roku 2011

Spotový trh s elektrickou energiou medzi krajinami čakajú zmeny. „V polovici budúceho roka plánujeme prísť s projektom vnútrodenného market couplingu. To znamená nie z dnes na zajtra, ale v rámci dnešného dňa bude možné vyrovnávanie medzi Českom a Slovenskom,“ doplnil Šramko.

Príspevok Pavla Šramka odznel na 4. ročníku medzinárodnej konferencie „Spoločná energetická politika EÚ a energetická bezpečnosť Slovenska“, ktorú tradične organizuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku – SFPA. Portál „energia“ bol mediálnym partnerom.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.