Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
electricity grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ james_jhs (licencia Creative Commons)
14. februára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SR zostane aj naďalej bez prepojenia elektrických vedení s Rakúskom

Slovensko naďalej zostane bez prepojenia elektrických vedení s Rakúskom. Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS, a.s.), ako prevádzkovateľ slovenskej prenosovej sústavy, totiž nepočíta vo svojom pláne na roky 2012 až 2021 s výstavbou vedenia medzi krajinami. V minulosti pritom spoločnosť uvažovala o vybudovaní prepojení medzi Stupavou a Viedňou a medzi Podunajskými Biskupicami a Viedňou.

„Obidva projekty boli zo strany rakúskeho prevádzkovateľa prenosovej sústavy označené za nezrealizovateľné z dôvodov vplyvu na životné prostredie. Nakoľko viaceré opakované snahy o rokovania na tému výstavby vedení zlyhali, už neuvažujeme v tomto programe rozvoja s výstavbou nových vedení prenosovej sústavy na profile s Rakúskom,“ zdôvodnil svoj postoj prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

Výstavba vedenia do Maďarska ešte nie je istá, varuje SEPS

Slovenská elektrizačná prenosová sústava však vo svojom investičnom pláne počíta s vybudovaním nových vedení medzi Slovenskom a Maďarskom. Už v roku 2014 by sa malo začať s realizáciou výstavby vedenia z Gabčíkova do Maďarska. Aj tento projekt však nie je istý. „Doposiaľ nie je zo strany maďarského partnera určené miesto zaústenia tohto vedenia v maďarskej prenosovej sústavy,“ dodal prevádzkovateľ slovenskej prenosovej sústavy. Ak sa tento projekt podarí zrealizovať, Slovenská elektrizačná prenosová sústava ráta s ukončením realizácie projektu v roku 2016. Do roku 2021 by malo podľa plánov prenosovej sústavy Slovensko vybudovať s Maďarskom ešte dve elektrické vedenia, a to z Rimavskej Soboty a z Veľkých Kapušian. „Vzhľadom na viaceré neurčitosti investičné akcie sú zatiaľ len predbežne zaradené do investičného plánu,“ spresnila spoločnosť.

V dlhodobom pláne je aj Poľsko

Slovensko by malo v dlhodobom horizonte posilniť prepojenie elektrických sústav aj s Poľskom. Podľa plánov slovenského prevádzkovateľa prenosovej sústavy, v roku 2020 by sa mohlo začať s budovaním vedenia z Varínu do poľskej Byczyna. „Zo strany slovenského ako aj poľského prevádzkovateľa prenosovej sústavy je projekt skúmaný,“ dodal SEPS, a.s.

S Českou republikou má Slovensko v súčasnosti vybudované najsilnejšie elektrické vedenie. Slovenská elektrizačná prenosová sústava preto nepočíta vo svojom pláne rozvoja na roky 2012 až 2021 s posilňovaním profilu medzi krajinami. S Ukrajinou je Slovensko spojené existujúcim vedením z Veľkých Kapušian do Mukačeva. To by malo v budúcnosti nahradiť vedenie z Veľkých Kapušian na maďarsko-ukrajinské hranice.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava v súčasnosti realizuje 24 investičných projektov týkajúcich sa rekonštrukcií elektrických staníc a vedení, či zavádzania diaľkových riadení elektrických staníc. V strednodobom a dlhodobom horizonte si spoločnosť naplánovala ďalších 50 projektov. Slovenský prevádzkovateľ sústavy sa chce zamerať hlavne na výmenu 220 kV vedení na 400 kV. Spoločnosť výšku potrebných investícií na realizáciu projektov v pláne nezverejnila a nechcela ich z taktických dôvodov konkretizovať ani pre agentúru SITA. „Investičný program je odozvou na rozumne a pragmaticky očakávateľné stavy v rozvoji elektrizačnej prenosovej sústavy tak z pohľadu vývoja v oblasti zdrojov elektriny ako i z pohľadu očakávateľného vývoja v oblasti spotreby,“ konštatovala Slovenská elektrizačná prenosová sústava.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.