Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
geoEnergia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
prednášajúci pri programe vzniku technologickej platformy geoEnergia Foto: licencia GeothermalAnywhere
15. novembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

SR: Vznikla národná technologická platforma geoEnergia

Slovenský výskum technológií spojených s geotermálnou energiou má od stredy minulého týždňa (10.11.) svoju vlastnú národnú technologickú platformu – geoEnergia. Jej uvedenie do činnosti sa uskutočnilo v Bratislave.

Technologická platforma geoEnergia si stanovila za cieľ vytvoriť ucelenú koncepciu geotermálneho výskumu a vývoja na Slovensku, združovať relevantných aktérov v rámci sektora, podieľať sa na rozvoji geotermálnej energie na Slovensku a podporovať medzinárodnú spoluprácu.

Experti: Slovensko potenciál geotermálnej energie nevyužíva

Na Slovensku sa potenciál geotermálnej energie nevyužíva v dostatočnej miere, zhodli sa odborníci, ktorí so svojimi príspevkami vystúpili na slávnostnom otvorení činnosti technologickej platformy.

Na Slovensku neexistuje žiadna výroba elektrickej energie v geotermálnej elektrárni. Okrem toho, spolupráca medzi výskumom a vývojom v akademickom prostredí a praxou je v porovnaní s inými krajinami EÚ na veľmi nízkej úrovni. Prekážkou rozvoja vedy je nefunkčný systém financovania takýchto aktivít a vysoká miera byrokracie, vyplynulo z prednášok.

„Geotermálna energia je jediným zdrojom obnoviteľnej základnej energie schopnej dlhodobo zabezpečiť takúto konzistentnú a bezpečnú elektrickú energiu 24 hodín denne, 365 dní v roku.“ vyzdvihol Igor Kočiš, riaditeľ spoločnosti Geothermal Anywhere.

Stanislav Sipko zo Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity priblížil systém financovania vedy na Slovensku. Upozornil na nízky kredit vedy v spoločnosti, ktorá sa politikmi často odsúva na vedľajšiu koľaj. Podľa neho výrazne absentuje účasť priemyslu vo vede. „Najväčší problém je, že dva nosné typy financovania – cez Agentúru na podporu výskumu a vývoja (APVV) a štátne programy – už niekoľko rokov vôbec nie sú využívané,” doplnil.

Tomáš Krištofič (Ecoland) vymenoval konkrétne projekty rozvoja geotermálnej energie na Slovensku:

  • akademická spolupráca v oblasti mechatroniky so žilinskou univerzitou,
  • výskumno-vývojové centrum plazmocentrických procesov, ktoré sa orientuje na technologické komponenty.

Otvorenie technologickej platformy geoEnergia sa konalo uplynulý týždeň v stredu (10.11.) v priestoroch spoločnosti Geothermal Anywhere a Slovenskej akadémie vied, pod organizačnou záštitou Agentúry pre geotermálnu energetiku – AGEO. Zúčastnili sa zástupcovia akademickej sféry, podnikatelia a tiež i predstavitelia ministerstiev školstva a financií SR.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.