Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Malzenice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Paroplynová elektráreň Malženice - letecký pohľad. Foto: E.ON
9. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SR v prvom polroku 2011 vývozcom elektriny

Slovensko už nemusí dovážať elektrickú energiu. Ako informovala spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s. (SE), Slovensko sa po piatich rokoch stalo opäť čistým vývozcom elektriny. V prvom polroku tohto roka sa na Slovensku vygenerovalo 14,8 TWh elektrickej energie, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 4,6 %. „Tým sa prekonala aj úroveň rovnakého obdobia roku 2009 či 2007. To sa prejavilo aj na zahraničnom salde Slovenska, ktoré sa zmenilo na proexportné, čo bolo naposledy v roku 2006 pred odstavením prvého bloku jadrovej elektrárne V1,“ informoval slovenský dominantný výrobca elektriny vo svojom podnikovom mesačníku.

Slovensko sa stalo opäť vývozcom elektrickej energie najmä vďaka spusteniu paroplynového cyklu „Elektráreň Malženice“, ktorú prevádzkuje spoločnosť E.ON Elektrárne, do ostrej prevádzky, ale tiež i pre zvýšenie inštalovaného výkonu jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. „Svojou troškou prispeli aj solárne elektrárne, ktorých výstavba gradovala až do konca polroka, aby investori stihli ešte v platnosti výhodné podmienky na výkup elektriny,“ spresnili Slovenské elektrárne.

Z celkového objemu 14,8 TWh vygenerovala spoločnosť Slovenské elektrárne vo svojich energetických inštaláciách 11,4 TWh. 

Po skúsenosti z minulého roka očakávali Slovenské elektrárne – Enel nárast spotreby elektrickej energie na Slovensku o 5 % pre prvý polrok 2011. Už v januári však zaznamenal dominantný výrobca medziročné spomalenie rastu spotreby na 2,6 %. „Spotreba za celý prvý polrok tohto roka nakoniec dosiahla 14,6 TWh s medziročným rastom iba 1,5 %. Znamená to, že spotreba Slovenska dosahuje približne 98 % predkrízovej úrovne,“ konštatovali Slovenské elektrárne.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.