Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jeseň - dom a tekvice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / wolfsavard (licencia Creative Commons)
13. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

SR: Na podporu energie zo slnka a z biomasy je ešte 4,3 mil. eur

„Z celkovej vyčlenenej sumy 8 miliónov eur zostalo k 1. decembru 2010 k dispozícii ešte 4,3 milióna eur,“ informovala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), štátna príspevková organizácia Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Podľa informácií SIEA, vyše 730 žiadostí podali domácnosti, ktoré si zakúpili kotol na drevnú biomasu. Oveľa väčší záujem je o dotácie na slnečné kolektory. Tie sú už podľa počtu žiadostí nainštalované v 3.160 rodinných domoch. Skúsenosti s využívaním slnečnej energie na ohrev vody už majú aj majitelia 915 bytov.

O Programe vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie

Program vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie sa začal realizovať v apríli 2009. Celkovo bolo na dotácie na nákup slnečných kolektorov a kotlov na biomasu vyčlenených 8 miliónov eur. Základná výška dotácie na slnečné kolektory pre rodinné domy dosahuje 200 eur na štvorcový meter (m2) absorpčnej plochy kolektora. Pre obytné domy je táto dotácia polovičná, pričom jej celková výška je limitovaná do výšky 300 eur v prepočte na jednu domácnosť v obytnom dome.

Pri kotloch na biomasu je možné žiadať o príspevok len pre rodinné domy. Dotácia je stanovená na 30 % z hodnoty kotla, ale jej celková najvyššia hodnota je limitovaná výškou 1000 eur. Získať dotácie je možné na inštalácie, ktoré boli zrealizované po 20. apríli 2009, pričom žiadosť o dotáciu je nutné podať do pol roka od inštalácie zariadenia.

Viac informácií o programe: energia.sk.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.